Brief op poten aan bestuur Donateursvereniging

12 oktober 2006

Bestuur Donateursvereniging


Amsterdam, 10 oktober 2006

 


Geacht bestuur,
 

 


Met verbijstering en ongeloof heb ik uw digitale brief van gisteravond (10 oktober, verstuurd om 23.10 uur) gelezen waarin u uw besluit meedeelt dat de Donateursvereniging eind december 2006 zal ophouden te bestaan.


Hieronder volgt, als lid van de Donateursvereniging (DV), mijn reactie:


1. Juridisch en formeel is dit besluit ongeldig:

 


a) De uitnodiging voor de ledenvergadering van gisteravond (10/10/06) is op onjuiste wijze verstuurd. De uitnodiging is niet apart naar de leden gestuurd maar bevond zich op een soort verborgen plek, namelijk onderaan de Nieuwsbrief van september jl. Ik vraag mij nu af of dit met opzet gebeurd is (zie het vervolg van deze brief).

 


Zelf had ik de betreffende Nieuwsbrief door drukke werkzaamheden niet helemaal gelezen en ik wist dan ook niets van de algemene ledenvergadering af totdat ik gisterenmiddag gebeld werd door een medelid van de DV die mij vroeg of ik wist dat er 's avonds een algemene ledenvergadering gehouden zou worden. Omdat ik al een andere afspraak had voor gisteravond, kon ik niet deelnemen aan de algemene ledenvergadering van de DV.

 


b) Bij de digitale uitnodiging van de algemene ledenvergadering, onderaan de Nieuwsbrief van september jl., is geen agenda vermeld. Dat is een normale verplichting van een vereniging t.a.v. haar leden.

 


c) De algemene ledenvergadering is de instantie met de hoogste bevoegdheid binnen een vereniging. Het bestuur behoort belangrijke besluiten (zoals de ontbinding van de vereniging) op een behoorlijke manier van te voren voor te leggen aan de leden zodat deze een afgewogen besluit kunnen nemen. Het bestuur kan binnen een vereniging niet zelfstandig besluiten nemen.

 


d) De door u in het persbericht van vandaag aangegeven "instemming" met het besluit door de 4 aanwezige leden (van de in totaal 3.500 leden) tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond, maakt het besluit juridisch ongeldig. Voor belangrijke beslissingen (zoals de ontbinding van de vereniging) is een minimaal aantal leden vereist.

 


e) Er is sprake van "voorbedachte rade":

- de leden zijn over het voorgenomen besluit niet van te voren ingelicht;

- het persbericht van gisteravond laat geeft aan dat het besluit al was overlegd en onderhandeld met andere organisaties c.s. partners.

- het interview in de Volkskrant van vandaag moet gisteren zijn gegeven.

 


2. Als lid van de DV voel ik mij totaal respectloos behandeld, gepasseerd en ook (in de afgelopen jaren) gebruikt.

 


3. Ik beschouw hetgeen gisteravond gebeurd is als een zeer laffe daad. Door onjuiste beslissingen gedurende de laatste maanden is de grond blijkbaar (te) heet geworden onder de voeten van de oprichtster van de DV, Esther Jacobs, en heeft zij naar mijn mening daarom besloten om ermee op te houden.

 


Hetgeen gisteravond en vandaag is gebeurd, geeft aan dat de DV door haar bestuur nooit als een daadwerkelijke vereniging is beschouwd en behandeld.

 


Ik kan dan ook niet anders concluderen dat de DV het project is geweest één persoon (Esther Jacobs) met een groepje medestanders om haar heen. Maar juist door in de afgelopen drie jaar zo hoog van de toren blazen over transparantie en verbetering van de verantwoording (kerndoelstellingen van de DV) valt Esther Jacobs, en met haar het hele bestuur, ongelooflijk door de mand.

 


Ik herinner mij heel goed dat ik tijdens het Civil Society Congres van 2005 in de afsluitende algemene sessie van de laatste dag aan Esther Jacobs een vraag heb gesteld over de DV waar zij, nadat ik een van mijn vraag twee maal herhaald had, omheen bleef draaien. Mijn vraag was: waar zijn de (verontruste of ontevreden) donateurs binnen de DV want in het bestuur zijn zij niet te vinden (het bestuur bestond uit personen die actief zijn binnen de goede doelen sector, o.a. enkele adviseurs)?

 


Ik heb toen ook aangegeven dat een project of organisatie alleen duurzaam kan voortbestaan als de betrokkenen (de doelgroep) van het begin af aan actief bij alle aspecten betrokken zijn. Als dit niet het geval is, dan beklijft het project of de organisatie niet. Jarenlange ervaring in ontwikkelingslanden heeft mij dit geleerd. Ik lijk hierin gelijk te krijgen.

 


Ik heb de volgende aanbevelingen voor het bestuur:

 


- een officiële algemene ledenvergadering houden waarvoor de leden via een officiële

(digitale) brief, inclusief agenda, worden uitgenodigd;

 


- tijdens de te houden algemene ledenvergadering het door u voorgestelde besluit voorleggen aan de leden; dan zal blijken hoeveel draagvlak de DV daadwerkelijk

heeft (opkomst, mogelijke voortzetting van de DV door de leden enz).

 


- op de agenda de van de te houden ledenvergadering ook het volgende punt vermelden: acceptatie, doel en besteding van de gift van Coins for Care aan de DV.

 


- deze brief op de website van de DV als ingezonden brief publiceren.

 



In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet,

 



Monique van ‘t Hek