Brief Irene Mol (Pequeno) aan bestuur Donateursvereniging

26 oktober 2006

Aan het Bestuur en de leden van de

Donateursvereniging Nederland

Ulvenhout, 21 oktober 2006


Beste bestuursleden en leden van de Donateursvereniging Nederland,

 


Tot tweemaal toe heb ik bij het bestuur verzocht om de ledenlijst van onze vereniging te verkrijgen, omdat ik geen andere manier zag om met andere leden in contact te komen. Het bestuur heeft aan mijn verzoek geen gehoor gegeven, waarbij zij zich beroept op de Wet Persoonsgegevens. Ik ben het niet met dat besluit eens, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik recht heb om te weten met wie ik mij verenig en dat overigens de andere (meer dan vierduizend) leden dat ook hebben. Na drie jaar donateursvereniging ken ik nog maar enkele leden. Bovendien lijkt me dit een gang van zaken die absoluut niet past bij een Vereniging die er is voor de belangen van haar leden en die van transparantie zijn principe heeft gemaakt.

Het bestuur biedt mij aan om mededelingen via hen te doen en zal deze doorsturen aan de leden. Ik heb geen andere keus dan, juist zo kort voor de Algemene Ledenvergadering (hierna ALV), op deze optie in te gaan. Ik verzoek het bestuur daarom deze brief aan alle leden te doen toekomen en te plaatsen op de website van de vereniging en wel uiterlijk een week vóór de ALV van 2 november a.s.

 


Graag wil ik de volgende punten onder de aandacht brengen.

 


• Ik ben van mening dat de leden niet voldoende informatie hebben verkregen van het bestuur om tot een weloverwogen besluit tot opheffing te kunnen komen. Het orgaan ALV wordt voor een voldongen feit gesteld terwijl het onduidelijk is om welke redenen de vereniging juist nu moet worden opgeheven. Bovendien is de overdracht van projecten, buiten het orgaan ALV om, reeds onderling met het bedrijfsleven afgehandeld.

• De communicatie tussen het bestuur en de leden is vanaf de oprichting van de vereniging eenzijdig verlopen. In de publiciteit heeft het bestuur altijd een beeld gecreëerd alsof men sprak uit naam van de achterban, terwijl de leden van die achterban nooit wezenlijk (fysiek of anderszins) met elkaar hebben kunnen communiceren. De ALV's waren digitaal en daardoor anoniem, notulen waren er niet en konden dus niet worden weerlegd, opmerkingen die de leden bij de digitale ALV's konden plaatsen waren niet inzichtelijk voor de andere leden, in de nieuwsbrieven was geen rubriek voor de leden en op de website van de vereniging bestond geen mogelijkheid om met andere leden van gedachten te kunnen wisselen bijv. in de vorm van een forum.

• Ik vind dan ook dat het bestuur voorbij is gegaan aan het basisrecht, waarop de vereniging als rechtspersoon is gestoeld. Dit ervaar ik als zeer schokkend, mede gezien de jarenlange pogingen om andere organisaties op de vingers te tikken i.v.m. transparantie en openheid.

• Bovendien voel ik me als lid door het bestuur niet gehoord. Ik heb verschillende malen aangedrongen op overleg, maar op mijn inbreng is nauwelijks ingegaan. Ik heb de Donateursvereniging daarom niet ervaren als een organisatie die mijn belangen vertegenwoordigde.

• Ik ben van mening dat de Donateursvereniging ook op andere vlakken zijn doelen niet heeft bereikt.

 


Ik verzoek het bestuur om, ruim vóór de ALV van 2 november, de notulen van de vergadering van 9 oktober jl. aan de leden toe te zenden en het verzoek tot goedkeuring ervan op de agenda te zetten van de ledenvergadering van 2 november a.s.

 


Tevens roep ik het bestuur op om binnen dezelfde termijn de volgende vragen schriftelijk aan alle leden te beantwoorden, zodat deze zich tijdig kunnen voorbereiden:

 


1. Wie heeft het bestuur in gedachten als vereffenaar?

2. Wie heeft het bestuur in gedachten als bewaarder van de boeken en bescheiden van de vereniging?

3. Hoe stelt het bestuur zich voor dat (het verloop van) de vereffening geschiedt?

4. Welke criteria hebben de sponsors verbonden aan de samenwerking met en de opheffing van de Donateursvereniging cq. de overname van projecten?

 


Hopende op een hoge representatieve opkomst op de ALV van 2 november en de bereidheid van het bestuur om haar eigen roep om transparantie waar te maken,

 


Met vriendelijke groet,

Irene Mol