Breed Civil-programma voor bestuurders en beslissers kijkt vooruit

11 maart 2010
Nieuws | | De Dikke Blauwe

AMSTELVEEN (11 maart) - Vanaf week 11 kunnen deelnemers aan het komende Civil Society Congres zich inschrijven voor een van de 16 parallelsessies (www.civilsociety.nl).Onder het motto "Op weg naar filantropie 2.0" is ook dit jaar een zeer gevarieerd congresaanbod gecreëerd voor bestuurders en medewerkers van goededoelen, vermogensfondsen en fondswervende nonprofits.

CivilSociety Congres, toe aan haar elfde editie, is het enige evenement in deNederlandse filantropie waar zowel bestuurders en beslissers van fondsgevende vermogensfondsen, als van fondswervende goede doelen en nonprofits met elkaar congresseren. De vanouds sterk versplinterde filantropiesector heeft met Civil Society een kennis- en inspiratieplatform dat steeds meer vorderingen maakt om de laterale verbanden te versterken. De adoptie van de "Agenda Filantropie 2010"- tijdens het vorige congres gelanceerd als bottom-up initiatief voor betere samenwerking in de sector en ook dit jaar weer nadrukkelijk in het programma - is hiervan een voorbeeld.

 Strategische implicaties web 2.0

Bijna alle parallelsessies op het komende congres zijn een uitwerking van het thema "Op weg naar filantropie 2.0". Het gaat hierbij niet zozeer om de technologische, maar vooral strategische consequenties van de nieuwe web 2.0-technieken voor de filantropie. De nieuwe, digitale interactieve mogelijkheden van het web hebben grote invloed op de wijze waarop charitatieve organisaties draagvlak verwerven en onderhouden. Op dit aspect zal key note Steve MacLaughling (Blackbaud USA) ingaan. Deze Amerikaanse web 2.0-‘goeroe' zal een uitgebreide masterclass geven, met veel voorbeelden uit de praktij. MacLaughlin zal daarnaast ook nog een korte workshop verzorgen onder de titel "Fundraising for non-fundraisers", een sessie die met name voor nonprofits die fondsenwerving niet tot hun core competence kunnen rekenen zeer interessant is.

 ‘War on talent'

Vooruitkijkennaar nieuwe vormen van filantropie betekent ook reflectie op werving van nieuw, jong (bestuurs)talent. In de workshop "Jongleren met talent" zullen Ingrid Visser en Thomas Verhiel (Adviestalent-Twynstra&Gudde) ingaan op de "war on talent", die op dit moment woedt. Hoe kunnen goede doelen, vermogensfondsenen fondswervende nonprofits aantrekkelijk zijn voor de nieuwe generaties? Tijdens het congres zullen Visser en Verhiel de cijfers bekendmaken van een indicatief onderzoek naar het talentmanagement bij goede doelen en vermogensfondsen.

Aanmelden voor het congres op 20 mei in Spant! in Bussum en inschrijven voor de parallelsessies kan eenvoudig online: www.civilsociety.nl