Bouwen aan de filantropische instelling van de toekomst

Madelon van Leeuwen (ING).
Madelon van Leeuwen (ING).
1 november 2021
Nieuws | | Filantropie

ING Private Banking had bestuurders van goede doelen, vermogensfondsen en kerkelijke instellingen uitgenodigd om samen na te denken over de toekomst. Ze lieten zich inspireren door prof. dr. Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management aan de Universiteit van Leiden. Hij hield een aanstekelijk betoog over het belang van veranderingen binnen organisaties. Het niet meebewegen met of anticiperen op veranderingen zorgt ervoor dat een organisatie steeds slechter gaat presteren, betoogde Adriaanse.
 
Een belangrijke opgelegde verandering is de wet- en regelgeving. Op dat vlak komt er veel op de sector af, schetste directeur Siep Wijsenbeek van de FIN, de branchevereniging van fondsen en foundations in de filantropie. Hij riep organisaties op om op dit punt de regie te pakken en te zorgen dat de branche zijn zaken op orde heeft.
 
Meer samenwerking tussen gevers en ontvangers
In een workshop, begeleid door hoogleraar Adriaanse, brainstormden de vertegenwoordigers van de branche over de filantropische instelling van de toekomst. Belangrijke uitkomst was dat gevers meer zouden willen samenwerken met de ontvangers van de donaties. Het zou minder om het geld moeten draaien en meer om het delen van kennis en netwerken.
 
Ook ging de discussie over het decentraliseren van de besluitvorming. Zeker bij internationale goede doelen kun je je afvragen waar het zwaartepunt moet liggen: centraal of decentraal. In het verlengde daarvan is het ook goed om af te wegen of de beslissing over de besteding van gelden wel bij de grote gevers moet liggen. Eén groep suggereerde om het te doneren vermogen voortaan aan de overheid te geven, zodat die ervoor kan zorgen dat gelden eerlijk worden verdeeld.
 
Geen muren bouwen, maar windmolens
Madelon van Leeuwen, principal van ING Charity Desk, hield de aanwezigen een slogan voor: als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en anderen bouwen windmolens. ‘Ik ben er trots op dat we een gezelschap beslissers in de filantropie bij elkaar hebben gebracht dat behoort tot de groep van windmolenbouwers.’
 
Wilt u ook sparren over uw toekomst of in contact gebracht worden met ons netwerk? Neem dan gerust contact met me op via madelon.van.leeuwen@ing.com of 06 27 6151 76.