Boost vrijwilligers in VS

16 juni 2010
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (16 juni) - Het aantal Amerikanen dat vrijwilligerswerk doet is het afgelopen jaar sneller gegroeid in vergelijking met de afgelopen vijf jaar. Bijna 64 miljoen volwassenen zetten zich in voor goede doelen, een toename van 1,6 miljoen vrijwilligers. Ongeveer 27% van de bevolking zet zich in voor maatschappelijke doelen, waarvan de kerk de belangrijkste is.

De groei lijkt in te gaan tegen de trend dat een economische recessie vrijwilligerwerk en burgerparticipatie terugdringt, aldus een recente studie van de Corporation for National and Community Service.

Deze studie meldt dat Amerikaanse vrijwilligers in 2009 ongeveer 8,1 miljard uren besteedden aan werk voor de gemeenschap. Deze uren vertegenwoordigen een waarde van bijna 170 miljard dollar, aldus de Corporation, dat haar gegevens baseert op een maandelijks onderzoek onder 100.000 Amerikanen van 16 jaar en ouder.

De soort organisaties waarvoor Amerikanen zich vrijwillig inzetten is vrijwel gelijk gebleven. Meer dan eenderde deed vrijwilligerswerk voor een kerk of relgieuze organisatie. Een lichte toename is er voor maatschappelijk werk als gevolg van de economische crisis, aldus het rapport.

Bron: The Chronicle of Philanthropy