Boek over Postcode Loterij zorgt voor ophef

Boek over Postcode Loterij zorgt voor ophef
Boek over Postcode Loterij zorgt voor ophef
31 maart 2015
Nieuws | | Loterijen

Het ligt inmiddels in de boekhandels, maar het laatste woord is er nog niet over gezegd: De mannen van de droomfabriek, het verhaal achter de Nationale Postcode Loterij, opgetekend door journaliste Ineke Holtwijk.

Holtwijk werd in 2008 benaderd door Poelmann om het boek te schrijven. Ze kreeg alle medewerking aan haar onderzoek en ontving zelfs een werkbeurs van 65.000 euro van Novamedia. Maar in haar epiloog meldt de auteur dat niet dit niet zo is gebleven. Ze schrijft onder meer dat loterijdirecteur Poelmann ‘op van alles kritiek had’. Poelmann vond dat hij ten onrechte de schuld van veel falen kreeg, terwijl de toezichthouders bij zakelijke mislukkingen akkoord waren gegaan. 'En allerlei onderzochte feiten noemde hij 'kul' en onjuist. Kortom, mijn boek was duidelijk niet zijn versie van de gebeurtenissen', schrijft Holtwijk in haar boek.

Juridische stappen
Nadat Poelmann zijn klachten had geuit, meldden ook theaterproducent Joop van den Ende, media-ondernemer Derk Sauer en de geïnterviewde accountant zich bij Holtwijk. Van den Ende dreigde per aangetekende brief met juridische stappen als hij niet het volledige manuscript kreeg. In haar boek beschrijft Holtwijk hoe Joop van den Ende en diens productiemaatschappij de loterij bij het grote publiek bracht, onder meer door middel van winacties, programma's als Koffietijd en Ik hou van Holland. Daarnaast zou Van den Ende zelf voor publiek hebben gezorgd dat bij aan de loterij verbonden programma's aanwezig wilde zijn. Die bezoekers moesten dikwijls zelf voor hun aanwezigheid betalen. 

Opgeblazen
Volgens een advocaat wil Van den Ende zelfs naar de rechter stappen als niet iedere verwijzing naar het interview wordt geschrapt, maar in een reactie aan de krant laat een woordvoerder van Van den Ende weten dat het ‘allemaal een beetje is opgeblazen’.  ‘Wij behouden ons het recht voor om te procederen, maar of we dat doen zullen we pas bepalen als we het boek gelezen hebben.’

Boudewijn Poelmann reageerde laconiek: ‘We moeten het niet zwaarder opvatten dan het lijkt. Het is een spannend jongensboek van de ontstaansgeschiedenis van de Postcode Loterij, dat prima wegleest.’