Toon alles (3)

Bloggersbeschuldigingen dwingen Oxfam Novib in defensief

18 november 2009, 08:59


AMSTELVEEN (18 november) - Nieuwsblog De Dagelijkse Standaard (DDS) uit al geruime tijd harde beschuldigingen aan het adres van Oxfam Novib. Volgens deze site ondersteunt de organisatie met overheidsgeld tal van dubieuze clubs en schendt ze de CBF-regels. Gevolg: Kamervragen en rumoer in de media.


De verdachtmakingen op DDS zijn niet kinderachtig; Oxfam Novib zou duizenden euro’s overheidsgeld doorsluizen naar ‘extreemlinkse organisaties’, zonder daarvoor in haar jaarverslagen of de site Linkis.nl (het digitale informatieloket voor burgers die actief zijn of willen worden binnen internationale samenwerking) verantwoording af te leggen. Volgens blogger Bjorn steunt Oxfam Novib met subsidies voor organisaties die verbonden zijn met de ‘radicaal-linkse beweging de Internationale Socialisten’. Het zou gaan om Nederland Bekent Kleur, Stop de Oorlog, Stop de Bezetting, Genoeg is genoeg, Allemaal Anders Allemaal Gelijk, Nederlands Sociaal Forum.


Elsevier, Geen Stijl en Kamervragen

Intussen worden de aantijgingen overgenomen door Geenstijl.nl, Elsevier.nl en Nujij.nl. Ook hebben de beschuldigingen inmiddels tot Kamervragen geleid; VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn wil dat de subsidies van Oxfam Novib worden gekort, voor zover ze niet worden gebruikt voor hulp in de Derde Wereld, maar voor clubs als Nederland Bekent Kleur, Stop de Oorlog, Genoeg is Genoeg en Nederlands Sociaal Forum. Dat blijkt uit Kamervragen die de VVD’er heeft gesteld aan minister Bert Koenders (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking. De parlementariër is overigens gisteravond opgestapt, nadat hij eerder diezelfde avond uit de school was geklapt over een gesprek tussen de koningen en leden van de Tweede Kamer. Ook PVV’er Raymond de Roon opheldering over subsidies van Oxfam Novib.‘Oxfam Novib misleidt de donateur’

De Kamervragen zijn onder meer ingegeven door de conclusie van DDS dat Oxfam Novib de donateur misleidt. ‘Oxfam subsidieert tal van organisaties die niets met armoedebestrijding van doen hebben maar alleen opgericht zijn om extreemlinkse haatcampagnes te voeren tegen democratisch gekozen parlementsleden en democratische staten’, schrijft Bjorn. En: ‘Om die reden is het misleidend en daarmee in strijd is met het CBF-reglement. Bovendien gaat van elke euro van een Oxfam-donateur, minstens 11 eurocent naar Nederlandse activiteiten. Deze “Nederlandse activiteiten” zijn géén vrolijke hippiebijeenkomsten maar activiteiten gericht op het verspreiden van extreemlinkse propaganda.’


Eigen middelen

Ook het verweer van de hulporganisatie bij monde van Bob Overbeeke, interactive campaigner van Oxfam Novib, dat de genoemde organisaties niet met belastinggeld worden ondersteund, maar uit eigen middelen (29 procent van het budget), wordt bestreden: ‘Dat betekent dus voor Oxfam-donateurs, dat van elke euro die u aan Oxfam schenkt meer dan 11 eurocent naar extreemlinkse haatcampagnes gaat (N.B: het is dus niet zo dat de overige 89 eurocent naar Afrika gaat)!’, aldus de blogger.


Oxfam Novib reageert op eigen website

Vervolgens kreeg Van Overbeeke meteen de volle laag met het verzoek of hij een vijftiental vragen kon beantwoorden, die zijn reactie opriep. Inmiddels heeft Oxfam Novib op zijn eigen website de vragen beantwoord. Maar de zaak heeft intussen wel veel negatieve reacties vanuit de eigen achterban opgeleverd. Het niet aflatende spitwerk van de blogger dwingt Oxfam Novib dus zich tegenover diverse stakeholders te verantwoorden. Het muisje gaat zonder twijfel een lang staartje krijgen. Niet in de laatste laatste plaats omdat luis-in-de-pels Bjorn alweer een nieuwe kei in de Oxfam-vijver heeft gegooid.

 


Kijk hieronder voor een aantal blogs over deze kwestie.

 


Oxfam financiert dekmantelorganisaties Internationale Socialisten

Tien leugens van Oxfam Novib over linkse subsidies weerlegd, deel I

Tien leugens van Oxfam Novib over linkse subsidies weerlegd, deel II

Oxfam Novib schendt CBF-reglement (plus: twee nieuwe foute subsidies)

gerelateerde items