Filantro-Blockchain-pionier Michael Rutgers: 'Eigenlijk zijn wij een black box'

Rutgers: 'Met blockchain kunnen kleine projecten met veel minder overhead en tijdverlies gefinancierd worden.'
Rutgers: 'Met blockchain kunnen kleine projecten met veel minder overhead en tijdverlies gefinancierd worden.'
19 april 2018
Nieuws | | Governance & Finance

Op 26 juni houdt Lenthe, uitgever van De Dikke Blauwe en The Fundraiser, een kennissessie over cryptocurrency en blockchain in de filantropiesector. Plaats van handeling: De Schakel in Nijkerk. Uitgangspunt is het recent verschenen boek Bitcoin & Blockchain van Herbert Blankesteijn. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is een van de sprekers. Hij breekt een lans voor blockchain bij goede doelenorganisaties.

Michael Rutgers is een van de pioniers op het gebied van blockchain bij non-profits: hij ziet veel mogelijkheden in de technologie. ‘Mensen geven tonnen aan het Longfonds in goed vertrouwen. We publiceren trouw een jaarverslag waar maar driehonderd mensen echt naar kijken. Eigenlijk zijn wij een black box, een trusted third party.’ Een blockchain zou volgens Rutgers op elk moment de actuele stand van zaken van activiteiten kunnen weergeven, terwijl een jaarverslag per definitie maar eens in het jaar verschijnt. 
 
Weg met de vinkcultuur
Ook als donateurs de besteding van fondsen aan een specifiek project willen inzien, kan blockchain een uitkomst zijn. Rutgers geeft in het boek van Blankesteijn een voorbeeld van een speeltuin in Boxtel. Het Longfonds hielp mee de speeltuin rookvrij te maken door mee te betalen aan waarschuwingsborden. Rutgers: ‘Dat geld legt in dergelijke gevallen een hele route af, organisaties in en uit, dankzij de vinkcultuur die we hebben. Overal moet over worden gerapporteerd. Als je dit in een blockchain zou organiseren, zou je minder last hebben van die vinkcultuur en zou je kleine projecten als dit met veel minder overhead en tijdverlies kunnen financieren. Het lijkt me ook ideaal voor crowdfunding: je zou in een smart contract kunnen vastleggen dat iedere vijfhonderd euro die lokaal wordt opgehaald, door ons wordt verdubbeld.’
Blankesteijn merkt daarbij in zijn boek op dat je met blockchain heel veel kunt laten zien, tot en met het succesvol uitvoeren van een project, maar of het geld optimaal is besteed, ligt daarmee niet vast. Daarvoor zal een menselijk oog wel nodig blijven. 
 
Blockchainwerving
Rutgers: ‘Het ultieme idee is natuurlijk werven via de blockchain: je zoekt als potentieel maatschappelijk gever een goed project uit via een app, kijkt welk onderdeel je zou willen financieren en via de blockchain gaat er ‘waarde’ in het project. Informatie over de voortgang gaat naar de gever en als het resultaat gehaald is, betaalt het smart contract uit. Uitdaging is daar nog de valuta waarin betaald wordt. Cryptocurrencies en traditionele euro’s staan nog niet in stabiele relatie tot elkaar. En crypto-vermogenden zijn nog niet echt in filantropie gestapt.’ 
 
Smart contract
Maar Rutgers heeft nog meer ideeën. Soms worden aan astma- en COPD-patiënten door een apotheek andere medicijnen meegegeven dan zijn voorgeschreven. De reden daarvoor kan het vergoedingsbeleid van de verzekeraar zijn, of een hogere marge die de apotheker zelf kan boeken op het alternatieve medicijn. Daarvoor heeft het Longfonds onderzocht of er een smart contract ontwerpen kan worden waarin alle partijen kunnen nagaan of het juiste medicijn is geleverd en waarin de apotheker alleen wordt betaald als dat het geval is. ‘Zo zou je de apotheker kunnen dwingen af te leveren wat de dokter en patiënt samen hebben afgesproken’, aldus Rutgers. Het financieringssysteem in de zorg zit nog even in de weg van feitelijke realisatie.
 
Het blijven overigens geen ideeën. Het Longfonds is al bezig met het project voor de lokale werving en heeft volgens Rutgers de meeste kans van slagen. Voor de andere twee broedt het Longfonds nog op een goed vervolg. 
 
►Meer weten? Kom dan naar de Lenthe Lecture op 26 juni. Voor meer informatie en aanmelding: klik hier.

♦Kijk ook voor meer informatie op onze speciale Blockchain-SelectPage.

Lees ook:
►Kom naar de Lenthe Lecture: De alles ontregelende opmars van technologie in filantropie
►Auteur Blankesteijn: 'Risico's bitcoin zijn wel degelijk beheersbaar'
►Tycho Onnasch (Deedmob): Blockchain kan de sector voorgoed veranderen’