Bill Gates niet langer grootste filantroop

24 november 2005
Nieuws | | Filantropen

Bill Gates is de rijkste man van de wereld en heeft de afgelopen jaren met veel publicitair tromgeroffel astronomische bedragen weggegeven, onder andere aan malariaonderzoek. Toch is Gates niet de grootste filantroop ter wereld, zo stelde het Amerikaanse tijdschrift Business Week na onderzoek vast. Dat is namelijk Intel-oprichter Gordon Moore.

 

Het Amerikaanse zakentijdschrift dat regelmatig over filantropie schrijft, publiceerde afgelopen week haar Top 50 van vrijgevigste Amerikanen. Alle giften in de periode 2001-2005 werden bij elkaar opgeteld. Het resultaat: een bal van bekende namen. Zo vinden we Michael Bloomberg, burgemeester van New York, terug op plaats 13. Larry Ellison (Oracle) staat op  plaats 27, en David Rockefeller telg uit het gelijknamige oliegeslacht op plaats 31.

 

Maar het interessantst is natuurlijk de Top 5. Wie tastten er het allerdiepst in de buidel? Opvallend is dat maar liefst zeven Amerikanen meer dan een miljard dollar wegschonken. De Walton familie (Walmart) sluit dit illustere rijtje met een totaal gedoneerd bedrag van 1,1 miljard dollar. Avonturier en miljardair Warren Buffet staat op 3 met 2,6 miljard, vlak voor George Soros (2,3 miljard).

 

De top 2 steekt er echter met kop en schouders bovenuit. Bill en Melinda Gates blijken de afgelopen vier jaar 5,4 miljard dollar te hebben weggegeven. Dat is heel wat, maar niet genoeg voor de eerste positie in de filantropie-ranglijst. Intel-oprichter Gordon Moore en zijn vrouw Betty gingen namelijk nog net een stapje verder: zij gaven 7 miljard dollar weg. (H.H.)