Bill Gates: “Nederland is altijd het grote voorbeeld geweest”

29 maart 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTERDAM (29 maart) - Bill Gates is in Brussel om met Europese politici te praten over zijn zorgen over de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ook richtte de oprichter van Microsoft zich direct tot Nederland. “Ik zou de heer Wilders graag meenemen naar Afrika en hem laten zien hoe daar met duizend dollar een kinderleven wordt gered. Ik denk dat hij zijn standpunt over het korten op ontwikkelingssamenwerking meteen zou veranderen”, aldus de filantroop.

“Regeringen staan voor de keus of ze vanwege de economische crisis minder gaan uitgeven aan hulp aan het buitenland”, zei Gates tegen persbureau Reuters. “Hulp die zo belangrijk is om ziektes terug te dringen, voedsel te verdelen en het aantal aids- en malariapatiënten en ondervoede mensen terug te brengen.”

“Grote consequenties”
Over Nederland zei Gates tegen de Volkskrant: “Nederland is altijd het grote voorbeeld geweest dat we hebben voorgelegd aan alle landen in de wereld. En nu wil juist Nederland zijn bijdrage terugbrengen tot onder 0,7 procent van het bbp. Dat kan grote consequenties hebben voor de inspanning die andere landen nog willen doen.”

Overvallen door veranderde houding
Hij zegt te zijn overvallen door de veranderde houding van de Nederlandse regering en de bevolking. Volgens peilingen zou 65 procent van de Nederlanders nu voor korten op ontwikkelingssamenwerking zijn. Hij is verrast dat premier Rutte hem tijdens een gesprek in januari tijdens het World Economic Forum in Davos niets vertelde over een mogelijke verandering in het beleid. “Daar heb ik geen enkel signaal van gekregen.”

Voorbeeld nemen aan Britten
Nederland moet een voorbeeld nemen aan de Britten, vindt Gates. Het Verenigd Koninkrijk heeft een nog groter begrotingstekort, maar is wel van plan de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking te verhogen tot 0,7 procent van het bbp. Gates geeft overigens zelf het goede voorbeeld: hij heeft jaarlijks drie miljard dollar aan ontwikkelingsprojecten.