Bijdrage Postcode Loterij voor veel organisaties steeds meer noodzaak

16 februari 2012, 08:59
AMSTERDAM (16 februari) - Na de Goed Geld Gala's van de BankGiro en Vriendenloterij, deelde ook de Nationale Postcode Loterij dit jaar een recordbedrag uit. 85 goede doelenorganisaties kregen 284 miljoen euro uitgekeerd. Het aantal aanvragen neemt toe en steeds meer organisaties worden afhankelijk van de bijdrage. "Vroeger konden organisaties met onze financiering iets extra's doen. Nu maakt onze bijdrage onderdeel uit van hun basis, en als die wegvalt, is dat ernstig", zegt Postcodeloterij managing director Marieke van Schaik.


Naast de 81 bestaande, meerjarige begunstigden van de Postcode Loterij werd tijdens het Goed Gala van vorige week donderdag bekend dat vier nieuwe goede doelenorganisaties een meerjarige financiële bijdrage tegemoet kunnen zien: CARE Nederland, IKV Pax Christi, Marine Stewardship Council en The Hunger Project. Daarnaast kunnen negen organisaties rekenen op een eenmalige financiering en ontvangen negentien bestaande begunstigden een extra bijdrage voor een bijzonder project. Natuurmonumenten en Oxfam Novib kregen tijdens het Goed Geld Gala te horen dat het Droomfonds hun ingediende projecten werkelijkheid maakt.


Afhankelijkheid

"We merken dat ons geld steeds belangrijker wordt", zegt managing director Marieke van Schaik in Trouw. "Het aantal aanvragen neemt licht toe, maar we zien de afhankelijkheid vooral terug in de teleurstelling bij de doelen die géén geld krijgen. Vroeger konden organisaties met onze financiering iets extra's doen. Nu maakt onze bijdrage onderdeel uit van hun basis, en als die wegvalt, is dat ernstig."


De Postcode Loterij wil vooral als ‘vliegwiel' functioneren voor projecten die even een zetje nodig hebben, maar na verloop van tijd door de markt kunnen worden overgenomen. Van Schaik is optimistisch. "Ik merk dat er bij veel organisaties een nieuwe wind waait. We hebben plannen onder ogen gehad die innovatief zijn en waarin duidelijk naar de samenwerking met andere organisaties wordt gezocht."
gerelateerde items