Bezuinigingen merkbaar bij vrijwilligersorganisaties

8 september 2011
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTERDAM (8 september) - De gevolgen van de recessie en de bezuinigingen zijn al merkbaar voor lokale vrijwilligersorganisaties. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging NOV onder 513 lokale organisaties. Voor een deel van de respondenten lijken de gevolgen zelfs dramatisch.



Subsidie belangrijke inkomstenbron

Een relatief groot deel van de onderzochte instellingen krijgt financiële ondersteuning van de overheid. Driekwart van de organisaties ontvangt subsidie van de gemeente. Voor 39 procent van hen is de subsidie van de gemeente de belangrijkste inkomstenbron. Maar liefst 54 procent geeft aan door de gemeentelijke bezuinigingen dit jaar minder te ontvangen. Acht procent verwacht de rekeningen niet meer te kunnen betalen aan het einde van het jaar.


Bezuinigen op activiteiten

In het onderzoek is ook gekeken naar de gevolgen van de bezuinigingen. Daaruit blijkt dat voornamelijk op activiteiten bezuinigd gaat worden. Snijden in de personeelskosten is voor de meeste organisaties geen optie, omdat ze geen personeel hebben. Bij een vijfde van de organisaties zijn uitgaven aan bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering en onkostenvergoeding gestegen. Deze uitgaven zullen beperkt moeten worden.


Extra inkomsten genereren

Een derde van de organisaties ziet nog mogelijkheden om extra inkomsten te genereren. Die worden vooral gehaald uit sponsoren en fondsen. Ook wordt het actiever werven van nieuwe leden veel genoemd. Nieuwe (betaalde) diensten, de contributie verhogen, organiseren van loterijen, braderieën en inzamelen van oud papier en metaal worden het minst genoemd.


Kwaliteit neemt af

De conclusie van het rapport Meer voor minder is dat de gevolgen van de bezuinigingen en recessie dit jaar al merkbaar zijn en het merendeel van de organisaties zich voorbereiden op nog meer bezuinigingen. Door de bezuinigingen wordt minder uitvoerend werk gedaan en door het snijden in de kosten voor deskundigheidsbevordering zal de kwaliteit van het vrijwilligerswerk afnemen.