‘Bezuiniging op OS slecht en onverantwoord’

30 oktober 2012, 12:42
‘Bezuiniging op OS slecht en onverantwoord’
‘Bezuiniging op OS slecht en onverantwoord’
In de periode tussen 2014 en 2017 wordt een miljard bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Dat staat in het regeerakkoord tussen PvdA en VVD dat gisteren bekend is geworden. “Een nieuwe stevige bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking is heel slecht en onverantwoord”, zei Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, afgelopen vrijdag al. Het budget van ontwikkelingssamenwerking is nu ruim vier miljard.

In 2014 wordt 750 miljoen bezuinigd, evenals in de twee daaropvolgende jaren. In 2017 wordt er 1 miljard bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. “Een nieuwe bezuiniging is een aanslag op het budget waardoor Nederland internationaal nauwelijks meer invloed overhoudt”, vindt Karimi. Ze vindt het “onbestaanbaar” dat de PvdA de 0,7 procentsnorm loslaat, omdat in het verkiezingsprogramma van de partij staat dat de PvdA niet verder bezuinigt op de armsten in deze wereld en de internationale norm van 0,7 procent van het bnp voor het budget voor ontwikkelingssamenwerking handhaaft.

“Geloofwaardigheid weg”
Volgens Karimi moet een nieuwe bewindspersoon voor Ontwikkelingssamenwerking beginnen met heel veel reparatiewerkzaamheden om het beeld over en invloed van Nederland internationaal te herstellen. Met nog een nieuwe bezuiniging zou onze geloofwaardigheid helemaal weg zijn, meent ze. “De regering zal moeten uitleggen waarom het rijkste land van de Europese Unie, op Luxemburg na, de kosten van de crisis afschuift op de armsten”, aldus Karimi. Volgens haar is de behoefte aan geld voor armoedebestrijding nog steeds groot.
Ze vindt het op zich een goed idee als er een minister voor internationale samenwerking en handel komt, maar dat is wel afhankelijk van welke invulling aan de functie wordt gegeven. Als die alleen maar de handelsbelangen moet bevorderen, ziet ze het niet zitten.

Extra geld
Er komt ook geld bij voor internationale samenwerking. Zo komt er een nieuw structureel budget voor Internationale Veiligheid waar van 2014 tot en met 2017 ieder jaar 250 miljoen euro in wordt gestort. Het gaat om uitgaven die voorheen onder het ministerie van Defensie vielen, maar die nu de verantwoordelijkheid wordt van de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast financiert Ontwikkelingssamenwerking een revolverend fonds van 750 miljoen euro in de jaren 2014-2016. Ook worden de publieke uitgaven voor de langetermijnfinanciering van het internationale klimaatbeleid –zoals toegezegd tijdens de Klimaattop in Kopenhagen in 2009- gefinancierd uit het OS budget.
gerelateerde items