“Bestuurders non-profitorganisaties missen financiële kennis”

8 maart 2012
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (8 maart) - Bestuurders van non-profitorganisaties missen in veel gevallen financiële kennis. Dat blijkt uit onderzoek van het Center on Philanthropy van de Indiana University, dat algemeen wordt beschouwd als het belangrijkste kenniscentrum voor filantropie in de VS. Uit het onderzoek blijkt ook dat middelgrote organisaties hun focus verschuiven van overleven naar langetermijnplanning.

Het team van de universiteit in Indiana onderzocht meer dan vijfhonderd managers van non-profitorganisaties met opbrengsten van een tot vijf miljoen dollar die verantwoordelijk zijn voor de financiën van hun organisatie. Driekwart van die managers gaf aan voldoende financiële kennis te hebben, maar slechts 36 procent gaf de juiste antwoorden op drie vragen om hun kennis te testen. “Een belangrijke uitkomst voor de non-profitorganisaties en de donateurs die hen vertrouwen”, zegt Una Osili, onderzoeksdirecteur van het Center on Philanthropy. “Basiskennis van financiën is cruciaal om verstandige beslissingen te nemen. Zeker omdat non-profitorganisaties financieel gezond willen zijn en impact willen hebben.”

Onderhandelingen
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat 78 procent van de ondervraagden aangeeft voldoende kennis te bezitten om te onderhandelen met kredietverstrekkers en banken. Zo’n 38 procent gaf aan dat hun bestuur zich bezighield met investeringen, dertig procent houdt zich bezig met ontwikkeling en 27 procent heeft een programma waarin wordt gekeken hoe de organisatie reageert op kansen en dreigingen.

Gevolgen van de crisis
De onderzoekers leerden dat middelgrote organisaties nog steeds worstelen met de gevolgen van de slechte economie. De helft van de organisaties heeft beschikking over cash voor circa drie maanden, een kwart voor een maand of zes en een kwart voor meer dan zeven maanden. Het hebben van een bepaald cashniveau staat wel steeds hoger op de agenda. Een groot deel van de non-profitorganisaties zegt financieel flexibel te willen blijven.

Prioriteiten verschuiven
Volgens de onderzoekers is hun rapport het eerste dat aantoont dat middelgrote organisaties hun prioriteiten verschuiven van eenvoudig overleven naar een focus op de lange termijn en duurzaamheid. Patrick Rooney, hoofd van het Center on Philanthropy, vindt dat non-profit managers en besturen over meer financiële kennis moeten beschikken als ze de langetermijnfinanciën goed willen beheren. “Amerikanen die meer kennis hebben van hun financiële omstandigheden, hebben ook grotere verwachtingen voor de organisaties die ze steunen”, aldus Rooney.