Bestuur DV wint kort geding

25 oktober 2007

AMSTELVEEN (25 oktober) - Vorige week vrijdag diende voor de rechtbank van Amsterdam een kort geding, dat door een aantal kritische leden was aangespannen tegen het bestuur van de Donateursvereniging. Vanmiddag werd het vonnis bekendgemaakt: de rechter heeft de voorziening geweigerd, het bestuur heeft het geding gewonnen.


De inzet tijdens het kort geding waren een viertal door de kritische leden geformuleerde eisen. Op twee punten kwam het bestuur van de Donateursvereniging al voor het geding over de brug. Er is inmiddels een nieuwe oproep naar de leden gestuurd voor de algemene ledenvergadering op 30 oktober. Daarin is dit keer wel de plaats van handeling duidelijk vermeld. In de oorspronkelijke uitnodiging werd de vergaderlocatie alleen na aanmelding bekend gemaakt.

 


Ook de agenda is op verzoek van de kritische leden aangepast. Er zijn een aantal punten toegevoegd, die horen bij een ontbindingsvergadering. Bijvoorbeeld de aanwijzing van een vereffenaar. Ook de oorspronkelijke eindtijd is geschrapt. De vergadering zal worden afgerond wanneer alle punten afdoende zijn behandeld.

 


Beide punten waarop het bestuur de leden tegemoet is gekomen zijn op het laatste moment uit het geding verwijderd door de eisende partij. De twee resterende punten waren de verkrijging van de ledenlijst door de kritische leden en de aanwezigheid van een advocaat tijdens de ALV. Op deze laatste twee punten hoeft het bestuur de kritische leden niet tegemoet te komen, omdat de rechter de gevraagde voorziening heeft geweigerd: de eisers zijn in het ongelijk gesteld.

 


Irene Mol, woordvoerster van de kritische leden, in een eerste reactie. "Ik vind het schokkend dat in Nederland de democratie zo werkt. Er is nu geen gelijkheid in kansen om informatie te verschaffen en mensen op te roepen om naar de ALV te komen. Het bestuur houdt alle touwtjes in handen. Dat staat de rechter dus toe. Ik had daar een ander idee bij. Ik dacht dat de vereniging een horizontaal instituut was en geen top-down fenomeen."


Op 1 november zal de rechter zijn gedetailleerde motivatie bekend maken.