Bellen met Wouter Kok

1 oktober 2008
Nieuws | | Goede doelen

Onlangs haalde journalist Gerbert van der Aa uit in NRC Next. Hij trok de onafhankelijkheid van organisaties als Artsen zonder Grenzen in twijfel, omdat zij grotendeels zouden worden gefinancierd door de overheid. Dit liet Artsen zonder Grenzen niet over haar kant gaan. FM belde met algemeen directeur Wouter Kok over het hoe en het waarom. "Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe journalistiek niet zou moeten werken."


Wat is uw voornaamste grief?

 


Kok: "Onze voornaamste grief is dat de feiten niet kloppen. Van der Aa claimt dat AzG in 2006 76 miljoen euro heeft ontvangen van de Nederlandse overheid. Wij zouden afhankelijk zijn van overheidsfinanciering en ons dus geen non-gouvermentele organisatie mogen noemen. In werkelijkheid ontvingen wij echter maar 4,1 miljoen euro. Een fundamenteel verschil, waardoor de basis onder zijn verhaal wegvalt."

 


Die 4,1 miljoen brengt volgens AzG haar onafhankelijkheid niet in het geding?

 


Kok: "Inderdaad, onze beleidslijn is dat overheidsbijdragen nooit meer dan 25% van ons totale budget mogen bedragen. In 2006 gaven we 122 miljoen uit. Die 4,1 miljoen van de Nederlandse overheid is dus slechts 3,5% van het geheel. In totaal ontvingen we 15% van onze begroting van institutionele donoren. Onze organisatie wordt gedragen door giften van donateurs en door de publieke opinie. Daarmee staat onze politieke onafhankelijkheid buiten kijf."

 


U heeft de beweringen van Van der Aa aangevochten. U had ook kunnen denken: hier wordt morgen de vis in verpakt, het waait wel weer over.

 


Kok: "Het ging om een belangrijk punt en een duidelijk voorbeeld van hoe journalistiek niet zou moeten werken. De basis is dat je zoekt naar feiten. Als je zo'n artikel wilt schrijven: prima, maar controleer de feiten en bel even met ons. Pas hoor en wederhoor toe. Deze journalist heeft een uitgesproken mening over ontwikkelingshulp. Hij denkt dat het allemaal niet zoveel zin heeft. Die mening moet wel gestaafd worden. Van der Aa beriep zich erop dat het verkeerd op de site van het CBF stond. Het CBF was zo sportief om binnen een uur de fout te herstellen. Dit ontslaat de journalist niet van zijn verantwoordelijkheid voor de inhoud van zijn artikel. Hij had de feiten eenvoudig kunnen checken. Dat heeft hij niet gedaan."

 


Welk gevoel resteert wat u betreft?

 


Kok: "Er is discussie geweest, maar in De Leugen Regeert is bijvoorbeeld aangegeven dat Van der Aa ernaast zat. Ook heeft NRC gerectificeerd. Het is prettig dat we in de discussie in het publieke domein ons punt hebben kunnen maken en het onjuiste beeld hebben kunnen rechtzetten. Dat is het enige positieve puntje in dit verhaal."

 


Zie ook: www.artsenzondergrenzen.nl