Bellen met: Stijn Ruiter

19 maart 2008
Nieuws | | Personalia

Afgelopen week promoveerde socioloog Stijn Ruiter (Radboud Universiteit) op een onderzoek naar het verband tussen het lidmaatschap van organisaties en de carrièreontwikkeling van het individu. Loont het om actief te zijn voor het goede doel? FM pakte de telefoon en vroeg het de wetenschapper zelf.


Hoe zat uw onderzoek in elkaar?

 


Ruiter: "In 2000 hebben we een enquête gehouden onder een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. We hebben de respondenten gevraagd welke banen ze hebben gehad, wanneer, in welke sector, en hoelang. Zo waren we in staat om de arbeidsmarktcarrière van mensen over hun gehele leven te volgen. Daarbij hebben we de beroepen geclassificeerd naar de status die ze met zich meebrengen. Soortgelijke vragen hebben we voorgelegd over het lidmaatschap van organisaties. Ook hier hebben we in kaart gebracht welke lidmaatschappen mensen gedurende hun hele leven hebben gehad. Het is ons vervolgens gelukt een causaal verband te leggen tussen beide zaken, door via statistische methoden allerlei andere mogelijke verklaringen voor het positieve verband tussen lidmaatschappen en een goede arbeidsmarktpositie uit te schakelen."

 


Het lidmaatschap van organisaties bevordert de carrière, is uw conclusie. Hoe werkt dat mechanisme dan?

 


Ruiter: "Het is vaak zo dat mensen via een netwerk aan een baan komen. Met het lidmaatschap van een maatschappelijke organisatie wordt dat netwerk opeens een stuk groter. Je kunt in contact komen met mensen die weten waar vacatures zijn, zodat je effectiever en gerichter kunt solliciteren. Het is ook mogelijk dat je een kruiwagentje vindt. Theoretisch zou het ook mogelijk kunnen zijn dat het lidmaatschap leidt tot nieuwe vaardigheden, die de kans op een goede baan vergroten. Daar hebben we echter weinig aanwijzingen voor kunnen vinden."

 


In hoeverre is het goed voor je carrière om actief te worden voor het goede doel?

 


Ruiter: "Je spint het meeste garen bij het lidmaatschap van organisaties met veel leden die in goede maatschappelijke posities zitten. Goede doelen als Amnesty, milieuorganisaties, maar ook politieke partijen, scoren in dit opzicht goed. Dit zijn clubs die mensen aantrekken met een hoger opleidingsniveau. Het kan dus lonend zijn om lid te worden. Zelf vrijwilligerswerk verrichten genereert geen extra opbrengsten. Lid zijn en deelnemen aan het sociale proces is op zich voldoende. Je moet dus wel meer doen dan alleen een gift overmaken"