Bellen met Paul Schmitz

31 juli 2008
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Een maand terug presenteerden initiatiefnemers ISF en de Nationale Goede Doelen Test een document waarin de uitgangspunten voor de totstandkoming van een alternatief keurmerk werden gepresenteerd. FM vroeg zich af of de keurmerkplannen ondertussen al handen en voeten hebben gekregen, en belde met ISF-directeur Paul Schmitz.


Wat is de status van het alternatieve keurmerk op dit moment?

 


Schmitz: "We gaan gewoon door met de ontwikkeling van ons keurmerk. Het stadium van wachten op het CBF hebben we gehad. Inderdaad, op het Civil Society-congres toonde het CBF zich weer bereid om te praten. Er is ondertussen ook een gesprek geweest. De bereidheid om te praten vertaalt zich echter niet in de bereidheid om op een aantal voor onze achterban belangrijke punten concessies te doen. Er ligt nu een uitnodiging voor een nieuw gesprek. Daar zullen we overigens wel op ingaan. Het is onze intentie om in ieder geval in gesprek te blijven."

 


Is het nieuwe keurmerk niet deels strategie? Als het keurmerk op zeker moment materialiseert is het CBF misschien wel bereid tot het doen van concessies.

 


Schmitz: "Dat zou kunnen. Wij hebben een beetje een ambivalent gevoel. Aan de ene kant vinden we dat er eigenlijk één keurmerk moet zijn in de sector. Maar als er niets ligt is het CBF niet geneigd om water bij de wijn te doen. Hoe concreter het verhaal wordt... Aan de andere kant gaan er ook stemmen op die zeggen dat het helemaal niet zo verkeerd is om twee keurmerken te hebben in de sector. Boudewijn Poelmann heeft onlangs nog gezegd dat er ruimte is voor een tweede keurmerk. Het CBF is nu wel erg dominant en onbeweeglijk. Er is in de sector ook kritiek op het CBF. Wellicht dat een alternatief keurmerk ervoor zorgt dat bij het CBF de lakens wat worden opgeschud. Zo houdt je elkaar scherp."

 


Hoe ziet het spoorboekje er de komende maanden uit?

 


Schmitz: "Tijdens het congres in juni hebben we een document gepresenteerd waarop nog steeds feedback binnenkomt. In september zetten we dat allemaal op een rijtje. Het is de bedoeling om daarna een korte pilot met het keurmerk te organiseren, waaraan een gemêleerd groepje goede doelen en instellingen uit zorg en onderwijs gaan deelnemen. Het streven is om vervolgens in oktober ‘live' te gaan met het keurmerk."