Bellen met Milou Halbesma

3 september 2009
Nieuws | | Personalia

Milou Halbesma (directeur Turing Foundation, Kunst-Natuurbescherming) over het enorme succes van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009: bijna 5.000 inschrijvingen. Iedereen, van amateur tot professional, kan meedoen aan deze wedstrijd en maakt kans op de hoofdprijs van € 10.000. De beste honderd gedichten komen op een ‘Longlist', die gepubliceerd wordt in een speciale bloemlezing met een voorwoord van Gerrit Komrij. Uitgeverij Augustus nodigt de auteurs van de tien beste gedichten uit een manuscript in te dienen en neemt dit in overweging voor publicatie.


Vermogensfondsen zijn publieksschuw en werken toch altijd in de luwte? Hoe zit dat met die poëziewedstrijd van jullie?


Halbesma: “Wij verbinden graag onze naam aan die projecten die heel goed bij ons passen, zoals de Turing Toekenning, de Turing Museum Bus en nu ook de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.”


Het concept is overgenomen uit Engeland: van wie? en hoe werkt het daar?


Halbesma: “In Engeland zijn er diverse Poetry Competitions, waaronder The National Poetry Competition. Al direct bij de oprichting van de Turing Foundation in 2006 benaderde Tom Collingridge van de PoezieClub ons: hij had dit Engelse succesvolle concept aangepast voor Nederland. Het mooie is dat het in Engeland leidt tot massale inzendingen en tot heel aandacht voor poëzie.


Zijn jullie door alle publiciteit niet bang bedolven te worden onder aanvragen, de schrik van elk vermogensfonds?



Halbesma: “Neen, ik denk dat ons bestedingsbeleid zo is uitgekristalliseerd dat men inmiddels heel goed weet wat wel en wat niet bij de Turing Foundation in te dienen.” 


Juryvoorzitter is Gerrit Komrij: geen gemakkelijk heerschap, hoe gaat dat?


Halbesma: “Komrij is de ideale juryvoorzitter: hij draagt de wedstrijd met hart en ziel en uit. Hij leest alle ingezonden gedichten. En dat is niet mis: het zijn er nu al bijna 5.000 en we hebben nog twee maanden te gaan!