Bellen met Edith Mulder (Maag Lever Darm Stichting)

14 december 2006
Nieuws | | Goede doelen

Deze week jubileerde de Maag Lever Darm Stichting. Het vijfentwintigjarige bestaan werd gevierd met een symposium en een debat in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Maar wat heeft een kwart eeuw Maag Lever Darm Stichting eigenlijk opgeleverd? FM belde met hoofd communicatie Edith Mulder en kreeg antwoord.


Groot feest afgelopen dinsdag?

 


Mulder: "We hadden een middagprogramma en avondsprogramma. 's Ochtends kwam tijdens een symposium de wetenschap aan het woord. Elf sprekers belichtten de ontwikkelingen op het gebied van maag-, lever- en darmziekten, en de rol die onze stichting daarin heeft gespeeld. 's Avonds kwamen de maatschappelijke aspecten aan bod. Er werd gedebatteerd met twee artsen, de directeur van Nefarma en de directeur van de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie."

 


Wat is er bereikt in die vijfentwintig jaar?

 


Mulder: "Heel concreet: we hebben in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 178 onderzoeksprojecten. Dat heeft het inzicht in de ziektes waarom het gaat vergroot. Daarnaast ondersteunen we sinds jaar en dag 17 patiëntenverenigingen, lichten we het publiek voor met brochures en via onze infolijn, en hebben we drie huizen waarin we familieleden van patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan kunnen onderbrengen. Bovendien krijgt onze website maandelijks 100.000 bezoekers over de vloer."

 


Maag Lever Darm Stichting is nou niet direct het meest pakkende communicatielabel.

 


Mulder: "Het is inderdaad een hele mond vol. Maar de alternatieven zijn zeker niet beter. Spijsverteringsstichting is te abstract. Gastro enterelogie, zoals het specialisme vroeger in het ziekenhuis heette, zegt niemand iets. Voor ons is de naam functioneel genoeg. Het is duidelijk en het dekt de brede lading. Je weet wat je krijgt. Daarnaast: wie op internet maag, lever of darm als zoekterm gebruikt komt snel bij ons terecht."