Belgie: meer erfenissen voor goede doel, groeiende schatkist

28 december 2016

Met de groei van erfenissen voor het goede doel pikt de Belgische fiscus ook steeds meer graantjes mee. Anders dan in Nederland, waar schenkingen aan ANBI’s zijn vrijgesteld van belasting, moeten onze zuiderburen 8,5% belasting betalen. Van de 187,7 miljoen euro die vorig jaar via erfenissen aan goede doelen werd geschonken, ging 15,8 miljoen euro naar de overheid. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Te gek voor woorden

Vorig jaar was de Stichting Tegen Kanker met zo'n zestien miljoen euro de grootste begunstigde van mensen die (een deel van) hun erfenis aan een goed doel wegschonken. Op de tweede plaats stond de Vlaamse overheid die in totaal 15,8 miljoen euro incasseerde uit de belastingen op al die schenkingen. ‘Te gek voor woorden’, zegt Jan Rachels van Testament.be, een organisatie die al negen jaar campagne voert om mensen ervan te overtuigen een deel van hun erfenis aan het goede doel te geven. ‘Heel wat goede doelen voeren eigenlijk taken uit die de overheid daardoor niet meer hoeft te doen’, zegt Rachels tegen Het Nieuwsblad.

8,5% belastingen

Op dit moment moeten goede doelen in Belgie die erfenisgeld ontvangen daar 8,5 procent belastingen over betalen. ‘Dat zou op z'n minst naar het minimumtarief van drie procent moeten zakken, dat ook partners, ouders, kinderen en kleinkinderen nu betalen’, zegt Rachels. ‘Eigenlijk zou het gewoon 0 procent moeten zijn. Dat zou nog veel meer mensen aanzetten om hun erfenis weg te schenken.’ Het Nieuwsblad: ‘In Nederland is die stap al genomen en is de belasting op erfenissen die naar een goed doel gaan afgeschaft.’

Nulregime onder vuur

Erfschenkingen aan ANBI’s zijn in Nederland vrijgesteld van belasting, maar dit nul-regime ligt onder vuur. Het ministerie van Financien laat op dit moment een evaluatie uitvoeren naar de uitvoering van de huidige giftenaftrek. Er gaan stemmen op in Den Haag dat alleen rijken van de regeling gebruikmaken en dat deze de schatkist te veel geld kost.

600 miljoen euro

Volgens de laatste gegevens van Geven In Nederland (2015) zou in het geefjaar 2013 ten minste 265 miljoen euro aan goede doelen zijn nagelaten, maar de onderzoekers noemen dit een een ‘onderschatting’. Het werkelijke bedrag zou rond de 600 miljoen euro liggen.
Nalatenschappen vormen een groeiende bron van inkomsten voor goede doelen. Volgens DDB-Expert Nalaten Arjen van Ketel waren erfenissen in 2011 alleen al goed voor (gemiddeld) een kwart van de inkomsten.

►Bron: Het Nieuwsblad
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.