Toon alles (2)

Belasting besparen door te doneren

9 juli 2019, 06:00
Warren Buffet
Warren Buffet
Nu.nl besteedt aandacht aan de gift van Warren Buffet van vorige week. Een gift die hij mag aftrekken bij de fiscus. De onlinenieuwssite wijst de Nederlandse filantroop erop dat ook wij belasting kunnen besparen door te schenken aan een goed doel.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
Dat mensen hele grote aftrekbare bedragen schenken aan goede doelen gebeurt niet alleen in de VS. ‘Ik heb zeker klanten die jaarlijks 500.000 euro aan een anbi schenken. Dit is een manier om systematisch een deel van je vermogen in een goed doel te onderbrengen, en je mag de gift ook aftrekken’, zegt Aniel Autar, notaris en financieel adviseur in Rotterdam tegen Nu.nl. ‘Je ziet het bijvoorbeeld veel in de cultuursector, ook het schenken van een kunstcollectie is fiscaal aftrekbaar.’
 
Maar hoeveel kun je dan aftrekken als je niet zoveel schenkt? Nu.nl rekent het voor: het bedrag dat je aan een goed doel schenkt is dan aftrekbaar als het tussen de 1 en 10 procent van je jaarlijkse inkomen is. Voorbeeld: Als je 50.000 euro verdient en in hetzelfde jaar maandelijks 50 euro schenkt aan een goed doel, dan mag je jaarlijks 100 euro aftrekken (de schenking is in totaal 600 euro; de eerste 500 euro mag je níet aftrekken). Onder de streep geeft deze aftrekpost een belastingvoordeel van 38 euro (100 euro x je inkomstenbelastingtarief = 38,1 procent).
 
Lees meer op Nu.nl.
 
gerelateerde items