Bel-me-niet-register goedgekeurd door Eerste Kamer

12 november 2008
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (11 november) - Het bel-me-niet-register hing al een tijdje boven de markt. Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de wijziging van de Telecomwet, die mensen moet beschermen tegen ongewenste verkooptelefoontjes. De goede doelen zullen wellicht worden ontzien.


Het aangenomen wetsvoorstel regelt de instelling van het bel-me-niet-register. Wie geen telefoontjes wil krijgen kan zich aanmelden bij dit register, waar alle telemarketing bedrijven zich bij moeten aansluiten. De Opta moet de naleving van de wet gaan afdwingen. Bedrijven die het register negeren kunnen worden aangepakt.

 


Naast ongewenste telefoontjes verbiedt de wetswijziging ook het sturen van ongevraagde mail (spam) naar bedrijven. Het sturen van spam naar particulieren was al niet toegstaan.

 


In de wetswijziging is ook het beheer van het register geregeld. Stichting Infofilter, dat al enige jaren haar eigen register heeft, zal het bel-me-niet-register gaan beheren. Eind deze week zal Infofilter spreken met het Ministerie van Economische Zaken over de nadere invulling. Een van de onderwerpen die dan ter tafel komt is de mogelijkheid van deelblokkades. Deze deelblokkades moeten ervoor zorgen dat mensen wel bereikbaar blijven voor goede doelen.

 


Voor Stichting Infofilter is daarnaast de capaciteit van de Opta nog een vraagpunt. Voorzitter Paul Nouwen vraagt zich af of de telecomwaakhond wel voldoende capaciteit heeft om toe te zien op de naleving van de wet.