Begraafplaatsen moeten natuurorganisaties redden

22 maart 2012
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (22 maart) - Evenals de cultuursector gaan ook natuurorganisaties naarstig op zoek naar alternatieve geldbronnen nu subsidies lijken op te drogen. Eerder bleek al dat de Postcode Loterij steeds meer wordt gezien als alternatieve inkomstenbron, maar ook natuurbegraafplaatsen en uitzichtgaranties worden nu genoemd als oplossing.

Een van die oplossingen is de verkoop van hout uit bossen en de delfstoffen als klei en grindwinning in rivieren en uiterwaarden, zoals in de Gelderse Poort wordt gedaan. Daarnaast wordt ingezet op de productie van energie door vergisting van biomassa als bladafval, en op zaken als recreatie, de organisatie van kinderkampen en waterberging.

Natuurbegraafplaats
Een van de opmerkelijkste initiatieven is de natuurbegraafplaats. “Tachtig tot honderd graven op een hectare leveren al gauw eenmalig honderdvijftig duizend euro per hectare op”, zegt Walter Kooy van het Nationaal Groenfonds in Binnenlands Bestuur. Een ander idee van Kooy is de groengarantie: burgers kopen recht op vrij uitzicht door geld te storten in fonds waarmee onderhoud van landschap wordt gefinancierd. Woningcorporaties zouden garant moeten staan voor groen in de stad voor minder vermogenden.

Sneller en goedkoper
De sector wordt dus strijdbaarder en kijkt ook naar besparingen. Volgens Wouter Helmer van de particuliere natuurorganisatie ARK kan het allemaal beter. “Natuurbeleid kan vier keer sneller en twee keer goedkoper door minder beslommeringen in de grondverwerving, nodeloze bemoeienis van de overheid in de planuitwerking en ten slotte het tot ecologische technocratie verworden beleid van de natuurdoeltypen”, aldus Helmer.