Toon alles (2)

Slim programma: bedrijven doneren vrije dagen aan UNICEF

12 september 2016, 10:00
Slim programma: bedrijven doneren vrije dagen aan UNICEF
Slim programma: bedrijven doneren vrije dagen aan UNICEF
Medewerkers van de gemeente Den Haag kunnen met ingang van deze week hun overtollige vrije dagen aan UNICEF doneren. Meerdere bedrijven uit verschillende sectoren hebben zich inmiddels aangesloten bij het UNICEF | geef-een-dag programma. Het programma maakt een koppeling tussen het MVO-beleid van een organisatie en overtollige vrije dagen, die bij bedrijven op de balans drukken, meldt UNICEF.
 
De gemeente Den Haag was de eerste die 'ja' zei tegen het vrije dagen programma van UNICEF. Den Haag en UNICEF werken al langer samen om meer hulp aan kinderen te kunnen bieden en gaan daar de komende vijf jaar mee door. De campagne werd daarom afgetrapt in het stadhuis van Den Haag door wethouder Rabin Baldewsingh. ‘Dankzij deze campagne hebben al onze medewerkers de mogelijkheid om het goede doel op een eenvoudige manier te steunen. Eén vrije dag die een medewerker niet opneemt, maakt voor kinderen een wereld van verschil’, aldus Baldewsingh.
 
MVO-beleid
Het UNICEF | geef-een-dag programma maakt een innovatieve koppeling tussen het MVO-beleid van een organisatie en overtollige vrije dagen, die bij bedrijven op de balans drukken. Twee derde van de financiële en HR-verantwoordelijken geeft aan daarmee te worstelen, blijkt uit recent onderzoek door Multiscope. Voor de dagen die aan het eind van het jaar blijven staan - gemiddeld 14,5 per werknemer - moet een financiële reserve worden aangehouden, die elk jaar groeit. Medewerkers ervaren het als vervelend wanneer opgespaarde vrije dagen op enig moment komen te vervallen; een extra mogelijkheid om er een zinvolle besteding aan te geven is dan meegenomen.
 
Aangesloten bedrijven
Meerdere bedrijven uit verschillende sectoren hebben zich inmiddels aangesloten bij het programma van UNICEF. Naast Schiphol Group en de gemeente Den Haag zijn dat onder meer telemarketingbedrijf Klant Contact Services en HR-software bedrijven ADP en RAET.
Deze grote marktpartijen ondersteunen deelname van andere organisaties, doordat zij de donatie-optie in hun verlofsystemen integreren en zo de administratieve afhandeling vergemakkelijken.
 
'Past perfect binnen modern werkgeverschap'
Jan Hommen, oud-CEO ING, commissaris bij onder andere Ahold, ziet nog andere voordelen in het programma: ‘Het combineren van maatschappelijk betrokken ondernemerschap en flexibele arbeidsvoorwaarden past perfect binnen modern werkgeverschap’, stelt hij. ‘UNICEF kan met de financiële waarde van overtollige vrije dagen levensveranderend werk doen, terwijl medewerkers zich door mee te doen aan UNICEF | geef-een-dag meer betrokken voelen bij hun werkgever. Dat gevoel van trots zien organisaties terug in hun resultaten. Een mooi initiatief.’
Madelon Cabooter, manager Corporate Partnerships van UNICEF Nederland: ‘Met de gemiddelde nettowaarde van één verlofdag kunnen we 140 kinderen met vaccinaties tegen polio beschermen. Dat is toch een geweldig effect.’
 
gerelateerde items