Banken onder de maat met mvo

2 februari 2011, 08:59


AMSTELVEEN (3 februari) - Een groot deel van de Nederlandse banken scoort nog altijd een onvoldoende als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoewel er ook verbeteringen zichtbaar zijn. Dat blijkt uit het onlangs gepresenteerde kwartaalbericht van de Eerlijke Bankwijzer. 

Volgens de wijzer lijkt de ambitie te ontbreken bij banken om ‘zo snel mogelijk verantwoordelijk te gaan werken'. Adrie Papma van de Bankwijzer noemt het gebrek aan transparantie bij de banken onbegrijpelijk. ‘Ondanks de grote maatschappelijke onvrede over het bonusbeleid bij banken, publiceren sommigen nog steeds geen beleidsstukken en maatschappelijke jaarverslagen.'Van Lanschot

Ook geven banken nog altijd onvoldoende inzicht in hun investeringen. Met het klimaatbeleid en het bonusbeleid is het eveneens slecht gesteld. De meeste stappen voorwaarts werden in het afgelopen kwartaal gezet door Van Lanschot Bankiers. Zo voerde de bank onlangs een mensenrechten-effect-rapportage in als voorwaarde voor kredietinvesteringen. Ook sluit de bank investeringen voortaan uit in producenten van omstreden wapens en in bedrijven die actief zijn in omstreden wapenhandel.

 


Praktijkonderzoeken

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, vakbond FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming om het beleid van banken duurzamer te maken. De komende tijd wordt onderzocht of banken hun beleid ook daadwerkelijk uitvoeren. Er komen vier praktijkonderzoeken die zich richten op onderwerpen waarover veel maatschappelijke zorg bestaat, zoals investeringen in de intensieve veehouderij en transparantie bij banken.

 


 

gerelateerde items