Toon alles (1)

Banken boycotten Eerlijke Bankwijzer: ‘te veel invloed ngo’s’

7 september 2018, 07:00
Banken boycotten Eerlijke Bankwijzer: ‘te veel invloed ngo’s’
Banken boycotten Eerlijke Bankwijzer: ‘te veel invloed ngo’s’
Nederlandse banken stoppen met hun medewerking aan de Eerlijke Bankwijzer, een platform dat banken vergelijkt op zaken als milieu, mensenrechten, bonussen en transparantie. De Eerlijke Bankwijzer denkt dat de banken niet goed om kunnen gaan met kritiek uit de samenleving. De banken zijn het daar niet mee eens. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) erkent dat veel duurzaamheidszaken beter moeten, maar stelt dat de beoordelingen van het platform 'te veel zijn gebaseerd op meningen van ngo's'. 
 
ING, ABN AMRO en Rabobank, maar ook Triodos en de Volksbank: allemaal willen zij niet langer meewerken aan de onderzoeken van De Eerlijke Bankwijzer. Dit platform werd in 2009 opgericht door Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en vakbond FNV en kreeg tot voor kort medewerking van de banken. Nu blijkt echter dat de meeste van deze banken al sinds vorig jaar geen medewerking meer verlenen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft laten weten zelfs helemaal te stoppen met de Contactgroep Eerlijke Bankwijzer, een overleggroep van vertegenwoordigers van de banken en de Eerlijke Bankwijzer. Ook Rabobank en ABN AMRO hebben besloten niet meer aan onderzoeken van De Eerlijke Bankwijzer mee te werken.

Vermeende ruzie over methodes

Het conflict zou gaan over de gebruikte methodes van het vergelijksplatform. Projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer schrijft in een verklaring aan RTL Z: ‘Wat opvalt is dat banken vooral kritisch op de methodiek zijn als zij in hun ogen te laag scoren en tevreden als ze goed scoren. Het lijkt erop dat sommige banken niet goed met kritiek vanuit de samenleving kunnen omgaan.’
De banken zijn het niet eens met die kritiek, laat RTL Z in haar bericht weten: ‘de NVB erkent dat veel duurzaamheidszaken beter moeten, maar stelt dat de beoordelingen van het platform 'te veel zijn gebaseerd op meningen van ngo's'. "Wij zijn al drie jaar bezig om de kwaliteit van de onderzoeken te verbeteren", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de NVB tegen RTL Z. "Daarvoor is ook op voordracht van de Eerlijke Bankwijzer een onafhankelijk wetenschapper benoemd. Maar het lukt de Eerlijke Bankwijzer niet om feiten en meningen te scheiden of tot inhoudelijke reacties te komen. Alle banken delen die kritiek."

Platform gaat gewoon door

De organisatie achter de Eerlijke Bankwijzer laat weten dat het platform blijft bestaan. Projectleider Ras tegenover RTL Z: "Hoewel we prima onderzoek kunnen doen zonder medewerking van de banken, is het voor diepgaander onderzoek juist waardevol als banken vragen van de Eerlijke Bankwijzer willen beantwoorden."

►Bron: RTL Z
gerelateerde items