AZG: ‘Internationale noodhulp faalt, maar niet door geldgebrek’

18 augustus 2014, 12:38
AZG: ‘Internationale noodhulp faalt, maar niet door geldgebrek’
AZG: ‘Internationale noodhulp faalt, maar niet door geldgebrek’
Geldgebrek is niet de oorzaak voor het falen van de internationale noodhulp in grote crises. Dat schrijft hulporganisatie Artsen Zonder grenzen (AZG) in een rapport dat deze week is uitgebracht. Internationale hulporganisaties hebben meer geld, middelen en kennis dan ooit tot hun beschikking, zeggen de onderzoekers. Toch schiet het systeem van noodhulpverlening tekort.

De internationale noodhulp faalt, schrijft Artsen Zonder Grenzen in het rapport over hulpverlening in moeilijke crisissituaties. Bij acute noodsituaties en moeilijk te bereiken humanitaire rampen, blijven slachtoffers te vaak verstoken van snelle en adequate hulp. De oorzaak ligt onder meer besloten in het feit dat het werk vaak wordt uitbesteed. Steeds vaker mijden hulporganisaties zelf de gevaarlijke en moeilijke plekken. Ze besteden het werk uit aan lokale NGO’s. Die ontbreekt het vaak aan de kennis en de capaciteit om adequaat te opereren.

‘Het probleem is niet geld, maar de beslissingen van organisaties die te weinig prioriteit geven aan goede noodhulp’, schrijft AZG. Vooral de Verenigde Naties kunnen volgens de onderzoekers veel beter en efficiënter humanitaire hulp verlenen dan ze nu doen. Veel VN-organisaties zijn inflexibel en inefficiënt. De hulporganisatie onderzocht onder meer de hulp aan crisisgebieden in Syrië, Congo, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
gerelateerde items