ASN lanceert duurzame kieswijzer

14 maart 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Duurzaamheid is voor steeds meer mensen een belangrijk thema. Speciaal voor de verkiezingen lanceerde ASN de duurzame kieswijzer. Met behulp van deze duurzame kieswijzer kan iedereen programma’s van lokale, politieke partijen op het gebied van duurzaamheid beter tegen elkaar afwegen en zo bewuster een stemkeuze maken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 
 
Met deze duurzame kieswijzer geeft ASN Bank mensen concreet inzicht in maatregelen die een gemeente kan nemen om duurzaamheid lokaal aan te jagen. Deze kieswijzer is onderverdeeld in zes thema’s: bouwen en wonen, mobiliteit, duurzame energie, groene leefomgeving, klimaatadaptatie en circulaire economie. Met deze informatie heeft de kiezer beter zicht op welke manier een partij zich inzet voor een duurzame omgeving.
 
 
Lokale maatregelen
De gemeenten spelen een cruciale rol bij het veruurzamen van onze maatschappij; veel overheidsmaatregelen worden niet door het rijk, maar door gemeenten uitgevoerd.In de kieswijzer geeft ASN Bank ook aan waar duurzaamheidsscores van gemeenten bekeken kunnen worden en hoe een kiezer zijn of haar invloed kan vergroten. Verder verwijst ASN Bank naar een reeks initiatieven van gemeenten, variërend van slimme laadpleinen tot subsidies voor groene daken.

De afgelopen vier jaar zijn er lokaal veel stappen gezet, bijvoorbeeld op het gebied van energie en milieu. Maar die vooruitgang gaat niet op alle plekken in Nederland even snel en er zijn thema’s die extra aandacht nodig hebben. Zo is het verduurzamen van de woning voor veel woningeigenaren nog niet betaalbaar. Gemeenten kunnen hierbij ondersteunen.

Duurzame kieswijzer: asnbank.nl/gemeenteraadsverkiezingen