Toon alles (2)

Asiel Crailo wil geen slapende honden wakker maken

17 januari 2017, 17:00
Asiel Crailo: nog veel onbeantwoorde vragen...
Asiel Crailo: nog veel onbeantwoorde vragen...
Directeur Tjeerd Veenstra van Dierenasiel Crailo blijkt al in oktober 2015 te zijn opgestapt. Veenstra en het bestuur van het asiel hebben dit nooit naar buiten gebracht. Ook bestuurslid Leona Post-Renders stapte op. De redactie van De Gooi en Eemlander kwam achter het vertrek en dook in het dossier. Nu blijkt dat Veenstra moest aftreden omdat de Belastingdienst de anbi-status van het asiel had ingetrokken. De anbi-status is inmiddels terug, maar nog steeds wordt er volgens de krant geen open kaart gespeeld.
 
De Belastingdienst kondigde begin augustus 2015 de intrekking van de anbi-rangschikking aan in brieven aan de besturen van de Vereniging Dierenasiel Crailo en de Stichting Vrienden Dierenasiel Crailo. De fiscus had daarvoor de activiteiten, vermogen en geldstromen van het asiel tegen het licht gehouden. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat niet de geëiste negentig procent van de uitgaven het algemeen nut diende en dat er sprake was van belangenverstrengeling, schrijft De Gooi en Eemlander. Veenstra leverde als dga van diverse bv’s producten en diensten aan het asiel, waar hij zelf directeur was. Daarnaast werd het bestuur te klein gevonden met vier in plaats van tenminste vijf leden. Er was geen penningmeester, de dochter van de voorzitter/secretaris maakte onderdeel uit van het bestuur en de voorzitter had bij het staken der stemmen de beslissende stem. De fiscus concludeerde dat het bestuur hierdoor niet onafhankelijk was, meerdere belangen had en meerdere petten op had.
 
Statuten aangepast
Andere kritische opmerkingen betroffen het winstoogmerk van het asiel, de financiële transparantie en de bestemming van het batig saldo bij het opheffen van het asiel, schrijft De Gooi en Eemlander. Om de status weer terug te krijgen, stapten Veenstra als directeur en de dochter van de voorzitter als bestuurslid per 1 oktober 2015 op. Het bestuur bestaat sindsdien uit John Renders, Gretha Lijnsvelt (sinds 2005 in functie) en Teuntje Bakker-Brink (sinds 2009). Ook de statuten werden aangepast. De veranderingen zorgden ervoor dat het asiel de anbi-status weer terug heeft gekregen.
 
Wachten op antwoord
Als het aan De Gooi en Eemlander ligt is de kous hiermee niet af. ‘Belangrijkere vragen wachten nog op een antwoord. Waarom is het vertrek van Veenstra als directeur zo lang onder de pet gehouden? En is Veenstra eigenlijk wel weg bij het Hilversumse dierenasiel? In elk geval fungeert hij momenteel als enige woordvoerder van het Crailo-bestuur. Het bestuur heeft de door deze krant gestelde vragen over het ’vertrek’ van Veenstra niet beantwoord. Opening van zaken geven richting de leden kan natuurlijk ook via de eigen website of nieuwsbrief, of tijdens de komende Algemene Ledenvergadering’, aldus de krant.
 
gerelateerde items