Artsen Zonder Grenzen stapt uit SHO

15 februari 2006
Nieuws | | Goede doelen

Artsen Zonder Grenzen maakte gisteren bekend uit de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) te stappen. De reden achter de stap: te weinig flexibiliteit, en het niet op de vraag van AzG aansluiten van de nationale fondsenwervingsacties.

Artsen Zonder Grenzen trekt zich per direct terug uit de SHO. Een complete verrassing is dat niet, omdat de organisatie tijdens de tsunami-actie haar deel van de koek al grotendeels teruggaf. Bovendien deed AzG tijdens 7 van de laatste 12 acties van de SHO niet mee.

Directeur Michiel Hofman noemt als belangrijkste reden voor het besluit de inflexibiliteit van de SHO. Wanneer er ingezameld wordt komt er doorgaans meer geld voor zijn organisatie beschikbaar dan redelijkerwijs kan worden besteed. Buiten de actieperioden om voltrekken zich echter regelmatige humanitaire crises die om medische noodhulp vragen, maar waar op dat moment geen geld voor is. Voor humanitaire noodsituaties in Darfur, Somalië en Congo is de publieke belangstelling te klein om succesvolle nationale acties te organiseren. De SHO betreurt het vertrek van AzG.