Toon alles (2)

Arjen van Ketel: ‘Erfenissen vormen een steeds grotere bron voor goede doelen’

25 oktober 2013, 06:00
Arjen van Ketel: ‘Erfenissen vormen een steeds grotere bron voor goede doelen’
Arjen van Ketel: ‘Erfenissen vormen een steeds grotere bron voor goede doelen’
Non-profitorganisaties ontvangen tot 2040 naar raming zo’n 35 miljard euro uit nalatenschappen. Mede door te toenemende vergrijzing en de vermogens van ouderen, zijn nalatenschappen een interessante inkomstenbron. Arjen van Ketel legt in zijn Handboek Nalatenschappen uit hoe een organisatie nalatenschappen kan werven en afwikkelen.

Het handboek omschrijft welke doelgroepen benaderd kunnen worden en wat vervolgens de beste boodschap is. Het legt uit wat de juridische en fiscale kaders zijn en geeft inzicht in de denkwereld van de oudere doelgroep en hun overwegingen rond het begunstigen via het testament. Tips worden omlijst door praktische voorbeelden uit Nederland en andere landen.

‘Afronden persoonlijk levensverhaal’
Arjen van Ketel (1957) heeft ruim 20 jaar ervaring met fondsenwerving. Vanaf 2001 specialiseert hij zich in de werving van nalatenschappen. Tevens is hij initiatiefnemer en hoofddocent van de jaarlijkse leergang werving nalatenschappen. ‘Erfenissen vormen een steeds grotere bron voor goede doelen’, legt Van Ketel uit. ‘Tot 2040 ontvangen non-profitorganisaties naar raming zo 35 miljard euro. Nalaten is bovendien een bijzonder mooie manier van steun. Voor erflaters is het geven via het testament vaak het afronden van hun persoonlijke levensverhaal, hun levensbijdrage aan een betere wereld.’

Vergrijzing
Volgens Van Ketel nemen steeds meer mensen een goed doel op in het testament. Door vergrijzing groeit het aantal ouderen dat hun nalatenschap voorbereidt. Een steeds groter deel van hen blijft kinderloos en kiest daarom voor goede doelen. ‘Maar ook zie je vaker legaten naast begunstiging van eigen kinderen. Dat kan vaak ook omdat het vermogen van deze generatie groter is dan ooit. Geen wonder dat nalatenschappen zo in de belangstelling staan bij de traditionele fondsenwervende organisaties, maar ook bij culturele en maatschappelijke organisaties, bij ziekenhuizen en zorginstellingen. Zelfs lokale verenigingen en sportclubs vragen zich af hoe zij nalatenschappen kunnen werven. Voor hen is dit boek geschreven.’

Arjen van Ketel, Handboek Nalatenschappen. Een goed doel in het testament Doelgroepen, strategie, werving, afwikkeling, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.928.1, prijs € 29,50 – 144 pagina's.
gerelateerde items