Toon alles (3)

Argos zoekt hulp bij onderzoek naar ‘goede doelen’

12 maart 2013, 04:00
Argos zoekt hulp bij onderzoek naar ‘goede doelen’
Argos zoekt hulp bij onderzoek naar ‘goede doelen’
Het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO lijkt zich te hebben vastgebeten in het onderwerp ‘goede doelen’. De redactie van het radioprogramma heeft nu een oproep op haar website geplaatst met het verzoek om informatie over een lijst met stichtingen, bedrijven en/of personen. De lijst met stichtingen wijst erop dat Argos verder rechercheert op het dossier ‘look-a –likes’, goede doelen die meeliften op de reputatie van grotere, bij het publiek bekende organisaties.

Op de Argos-lijst staan de volgende stichtingen: Stichting Nationaal Fonds het Gehandicapte Kind (STINAFO), Stichting Diabetes Preventie, Stichting Kankerbehandeling en preventie, Stichting Fonds voor het Hart, Stichting Artrosezorg, Stichting Hoop voor Straat- en Zwerfkinderen (Juconi), Stichting Wereld Kinderzorg (Wekizo), Stichting Krebs-Hilfe (Zwitserland)en Nederlandse patiëntenvereniging accupunctuur.

Juconi
Opvallend is de naam van Juconi (foto). Deze Stichting Hoop voor Straat- en Zwerfkinderen verloor in maart 2009 haar CBF-Keur. De toezichthouder constateerde dat Juconi niet voldeed aan het criterium betreffende de verslaggeving. 
Juconi ging in beroep bij het College van Beroep van het CBF en legde vervolgens het bindend advies voor aan de rechtbank Amsterdam. In april 2010 wees de rechtbank de eis van Juconi af. Hierna vroeg Juconi een keurmerk aan bij Keurmerk Goede Doelen. Dat verzoek werd gehonoreerd.
gerelateerde items