Toon alles (1)

‘Animatiefilm stierenvechten zegt veel over veranderende mentaliteit’

21 december 2017, 09:00
'Ferdinand is niet alleen een leuke film voor jong en oud, de brede verspreiding van deze film laat ook zien dat we op de goede weg zijn', zegt Marius Kolff, directeur van CAS International.
'Ferdinand is niet alleen een leuke film voor jong en oud, de brede verspreiding van deze film laat ook zien dat we op de goede weg zijn', zegt Marius Kolff, directeur van CAS International.
In de Nederlandse bioscopen is momenteel de animatiefilm Ferdinand te zien. De film gaat over een stier die geselecteerd wordt voor het stierenvechten en is geïnspireerd op het boek The Story of Ferdinand van Munro Leaf en Robert Lawson. Toen Walt Disney in 1938 ook een film maakte naar aanleiding van dit boek, werd het in Spanje door Franco verboden. De nieuwe film is ook in Spanje te zien, wat volgens Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) International een goed teken is. ‘Dat deze film nu ook in Spanje met enthousiasme wordt begroet en overal wordt vertoond zegt wel iets over de gewijzigde mentaliteit.’
 
Ferdinand gaat over een stier in Spanje, die geselecteerd wordt voor het stierenvechten. Hij wordt beschouwd als een agressief en gevaarlijk dier en geschikt voor stierengevechten in de arena. Maar dat wil Ferdinand helemaal niet, hij wil terug naar zijn familie. Hij is vastberaden zijn doel te halen en dat wordt een groots avontuur.
 
Propaganda tegen Franco
In 1938 produceerde The Walt Disney Company ook al een animatiefilm over het stierenvechten in Spanje, gebaseerd op bovengenoemde boek. Dictator Francisco Franco was toen aan de macht. In de Verenigde Staten kreeg de film een Oscar, maar in Spanje mocht de film nergens vertoond worden, omdat Franco dit verbood. Hij zag de film als propaganda tegen zijn regime, omdat het tegen het stierenvechten in ging.
 
‘We zijn op de goede weg’
Marius Kolff, directeur van CAS International: ‘Ferdinand laat zien dat je je enorm kunt vergissen als je alleen op iemands uiterlijk afgaat. Ook laat de film zien dat het beeld van de woeste Spaanse stier niet klopt. Stieren zijn rustige dieren die het liefst in een groep runderen grazen. Ze willen niet vechten, ze willen leven. Dat deze film nu ook in Spanje met enthousiasme wordt begroet en overal wordt vertoond zegt wel iets over de gewijzigde mentaliteit. Ferdinand is niet alleen een leuke film voor jong en oud, de brede verspreiding van deze film laat ook zien dat we op de goede weg zijn.’
 
De nieuwe animatiefilm over Ferdinand is geregisseerd door Carlos Saldanha (Rio) met in de originele versie o.a. de stemmen van John Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez, Bobby Carnavale en David Tennant.
 

 
gerelateerde items