Toon alles (3)

Amref traint zorgverleners in Afrika om corona te bestrijden.

8 april 2020, 07:59
Patricia Vermeulen: sterke band met gemeenschappen maakt dat we snel kunnen reageren.
Patricia Vermeulen: sterke band met gemeenschappen maakt dat we snel kunnen reageren.
De coronapandemie vormt een bedreiging voor ons allemaal, maar vooral voor de inwoners van landen met zwakkere zorgstelsels – zoals landen in Afrika. In tegenstelling tot Europa valt het aantal besmettingen mee maar ook in Afrika begint het virus langzaam maar zeker op te spelen. Daarom maakt Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, zich hard om ervoor te zorgen dat het virus geen vrij spel krijgt op het Afrikaanse continent. 
 
Het trainen van medisch personeel
Goed opgeleid medisch personeel is onmisbaar, juist nu in tijden van corona. Daarom is Amref Flying Doctors gestart met het trainen van 26.000 lokale zorgverleners in Kenia via de mobiele telefoon. Ze worden voorbereid om vermoedelijke gevallen van corona te identificeren, te isoleren en door te verwijzen en op het voorkomen van verdere verspreiding, door mensen aan te moedigen hun handen te wassen en afstand te houden. Ook leren de zorgverleners over de geruchten en misvattingen die tijdens een uitbraak de kop op kunnen steken – wat het bestrijden van het virus er niet makkelijker op maakt.
 
Daarnaast vliegen de ‘flying doctors’ met hun team van medisch personeel naar afgelegen gebieden om zorg te verlenen. Door besmette patiënten te evacueren naar grotere ziekenhuizen in de stad zorgen ze ervoor dat de verdere verspreiding van het virus gering blijft. 
 
Versterken van zorgstelsels
Patricia Vermeulen (CEO Amref Flying Doctors): “Onze aanpak is nu niet anders dan voorheen. We werken aan sterke zorgstelsels in Afrika. In tijden van een pandemie beseffen we ons maar al te goed hoe belangrijk de helden in de zorg zijn om dit virus te stoppen. Onze langdurige relaties met lokale, nationale en regionale autoriteiten, gecombineerd met onze sterke banden met gemeenschappen, maken dat we snel kunnen reageren op een uitbraak zoals deze – vanaf het begin. Maar we kunnen het niet alleen. Ook nu is samenwerking het sleutelwoord om een coronavirus te stoppen. Met bedrijven, partners, overheden en het algemeen publiek.”
Bron: Achmea Foundation
► Lees meer: klik hier
gerelateerde items