AMREF Flying Doctors qua personeel klaar voor groeispurt

1 september 2009
Nieuws | | Goede doelen


AMSTELVEEN (1 september) - Dankzij een aantal personele wisselingen zegt AMREF Flying Doctors de basis te hebben voltooid voor zijn ambitieuze groeiambities.



Marten Pieters – voormalig lid van de raad van toezicht – is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling. Zijn plaats in de raad is ingenomen door Tjark de Lange. Daarnaast is het Comité nog versterkt door Marc van Gelder. Tevens heeft de organisatie met de Zuid-Afrikaans/Britse Dawn Betteridge (39) een nieuw Hoofd Programma Management. Zij maakt deel uit van het Management Team en leidt het vierkoppige team van medewerkers Programma Management, die de gezondheidsprogramma’s in Afrika monitoren.

 

 


Zowel de raad als het comité is nu volledig op sterkte. De aanvullingen op de raad en het comité onderstrepen de professionaliseringsslag die de organisatie de laatste jaren heeft ondergaan. Eerder kreeg de instelling ook al een ISO-certificatie. ‘We hebben eerst gezorgd dat de raad van toezicht helemaal op orde was, daarna zijn we verder gegaan met het comité van aanbeveling’, vertelt directeur Jacqueline Lampe. ‘Daarmee is de basis gelegd voor een zeer ambitieus groeipatroon. We willen in Nederland nog harder groeien om meer te kunnen bijdragen aan een betere gezondheid in Afrika. In ons strategisch plan 2010-2015, dat we hebben afgerond in juni, hebben we vastgelegd dat we verder gaan op het pad van donordiversificatie. Dat traject is al in 2006 is ingezet.’

 


AMREF, dat een Afrikaans gerichte organisatie is, probeert het Afrikaans gerichte commitment zoveel mogelijk naar voren te laten komen. Lampe: ‘We willen de staff en de hele organisatie zoveel mogelijk Afrikaans bewustzijn meegeven. Want 97 is Afrikaans. Daarom ook willen we de strategie in Afrika vormgeven.’

 


Nieuwkomer Tjark de Lange, algemeen directeur van KAPP (Kenya Agricultural Productivity Project (KAPP), heeft dat Afrikaanse gevoel. Naast zijn nieuwe AMREF Raad van Toezicht-lidmaatschap is hij ook verbonden aan Share People en d’ONS. De Lange is in het verleden vaak in West-Afrika geweest en verheugt zich nu op een kennismaking met Oost-Afrika. In september vertrekt hij voor een kort werkbezoek aan Tanzania, één van de landen waar AMREF werkzaam is.

 


Ook Dawn, die sinds 1 juli 2009 officieel in dienst is van de Afrikaanse gezondheidsorganisatie, beschikt over een ruime professionele ervaring in de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse non-profitsector. Ze was onder meer werkzaam bij de National HIV/AIDS Convention of South-Africa, werkte in de functie van directeur bij het Triangle Project (eveneens in Zuid-Afrika) en was tot voor kort Hoofd afdeling maatschappelijke ondersteuning bij Schorer in Amsterdam.