Toon alles (2)

Amnesty: populisme in Nederland gaat te ver

22 februari 2017, 09:00
Amnesty International waarschuwt in een jaarlijks rapport voor de opkomst van het populisme en de gevolgen ervan voor de mensenrechten. De organisatie uit onder andere stevige kritiek op de Nederlandse overheid en op de uitlatingen van Geert Wilders.

Opkomst nationaal-socialisme

Amnesty zag in 2016 steeds vaker een cultuur van tegenstellingen. ‘Verhalen over verwijten, haat en angst hebben we op wereldwijd niveau niet meer gezien sinds 1930’, zei de organisatie bij de presentatie van het rapport met een nauwelijks verholen verwijzing naar de opkomst van het nationaal-socialisme.

Anti-establishment

Amnesty wijst op de opkomst van Trump in de VS, Orban in Hongarije, Modi in India, Erdogan in Turkije en Duterte in de Filipijnen. ‘Steeds meer politici profileren zichzelf als anti-establishment. Ze hanteren een politiek van demonisering, die zondebokken aanwijst en hele groepen wegzet om verkiezingen te kunnen winnen.’

Vergiftigde verkiezingscampagne

De campagne van Trump was daar een goed voorbeeld van, zegt Amnesty. ‘Zijn vergiftigde verkiezingscampagne was het voorbeeld van een wereldwijde trend die leidt naar woede en naar verdeeldheid.’ Ook hekelt de organisatie zijn inreisverbod.

Haatvolle retoriek

Volgens Amnesty zijn de grenzen opgeschoven van wat normaal wordt gevonden. ‘Politici gebruiken schaamteloos allerlei haatvolle retoriek en rechtvaardigen op die manier vrouwenhaat, homofobie en racisme.’ Volgens Amnesty zijn de vluchtelingen hier het eerste grote slachtoffer van. Als dit zo doorgaat, volgen andere groepen in 2017, vreest de organisatie.

Kritiek op Den Haag

Ook de intimidatie en bedreigingen aan de Zweeds-Jordaanse juriste Nada Kiswanson in Den Haag wordt besproken in het rapport. ‘Pas in april kozen de Nederlandse autoriteiten ervoor om haar te beschermen en een onderzoek te starten.’ Dat was volgens Amnesty niet goed aangepakt. 

Geert Wilders

In de persconferentie van Amnesty werd ook nog kort over het populisme in Nederland gesproken. Dat gaat te ver, volgens de organisatie. ‘Bijvoorbeeld wanneer Geert Wilders spreekt van Marokkaans tuig. Maar ook wanneer de Nederlandse premier een open brief schrijft en migranten uitnodigt om zich normaal te gedragen of weg te gaan.’

‘Diep discriminerend’

Het rapport van Amnesty is ook kritisch op de Franse overheid dat na de recente aanslagen nog steeds de noodtoestand van kracht laat zijn. Volgens Amnesty-directeur Shetty is de Franse noodtoestand ‘diep discriminerend’ en zijn meer dan 600 mensen, veelal moslims, erdoor onder huisarrest geplaatst. Ook zijn meer dan 140 demonstraties verboden. 
Frankrijk is daar niet uniek in, zegt de organisatie. Amnesty ziet dat steeds meer landen morrelen aan de bestaande wetten die mensenrechten beschermen en vreest voor een domino-effect. ‘Landen die ooit te boek stonden als voorvechters om mensenrechten te verdedigen in het buitenland, zijn nu te druk bezig om de rechten in hun eigen land in te perken, laat staan om anderen nog te controleren.’
 
►Bronnen: Amnesty International, NOS
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
 
gerelateerde items