Amnesty ontvangt €2,3 extra van Postcode Loterij

9 februari 2018, 00:00
Feest bij Amnesty Nederland na de ontvangst een groot bedrag van de Postcode Loterij.
Feest bij Amnesty Nederland na de ontvangst een groot bedrag van de Postcode Loterij.
Humberto Tan verraste namens de Postcode Loterij op donderdag 8 februari Amnesty Nederland met een cheque van € 2.318.000. Amnesty gaat het geld gebruiken voor het project Code Yellow, dat cyberaanvallen van overheden op journalisten en mensenrechtenverdedigers wil tegengaan.

Verschillende overheden proberen mensenrechtenverdedigers en journalisten het zwijgen op te leggen door in te breken in hun computer. Deze nieuwe vorm van controle en repressie is minder zichtbaar dan fysieke onderdrukking.

Spyware
Een cyberaanval kan bijvoorbeeld inhouden dat met geavanceerde spyware de volledige controle van een laptop of smartphone wordt overgenomen. Voor activisten kan het betekenen dat zij hun mensenrechtenwerk moeten beperken of er zelfs helemaal mee moeten stoppen omdat het werk te gevaarlijk wordt. 

Hackers
Amnesty is bezig  om een wereldwijd opererend team op te zetten van hackers en cyberexperts om aanvallen te ontregelen en publiekelijk bekend te maken. Ook worden activisten getraind om zich beter tegen cyberaanvallen te beschermen.

Amnesty bedankt op haar website de 2,9 miljoen deelnemers aan de Postcode Loterij, die de schenking mogelijk maakten.
 
gerelateerde items