Amerikanen: strijkstok goede doelen te groot

21 februari 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (21 februari) - De strijkstok is de kwelgeest van de goede doelensector. Nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat een ruime meerderheid van de Amerikanen denkt dat de overhead van goede doelen te groot it.


Van de door Ellison Research ondervraagden is 62% ervan overtuigd dat goede doelen te veel geld uitgeven aan fondsenwerving en administratie. De respondenten denken dat goede doelen van elke dollar 36 cent uitgeven aan overhead. Dat is meer dan de 22 cent per dollar die men als billijk aanmerkt.

 


Opvallend is dat jonge donateurs eerder geneigd zijn om de spenderingen van goede doelen te vertrouwen. Van hen denkt 44% dat er te veel aan overhead wordt uitgegeven. Ter vergelijking: onder 55 plussers ligt dit percentage op 70%.

 


De aannames over de hoogte van de gemaakte administratie- en fondsenwervingskosten kan de fondsenwerving bemoeilijken, ook die van organisaties die wel een lage overhead hebben. Ellison Research-directeur Ron Sellers: "Mensen die geloven dat non-profits veel geld kwijt zijn aan overhead, zullen deze gedachte projecteren op elk goed doel."

 


Voor het onderzoek werden 1.007 volwassenen in 50 staten ondervraagd. Het onderzoek had een foutmarge van 3.1%.