Amerikanen gaven $37 miljard in natura weg

15 augustus 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De Internal Revenu Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, rapporteerde afgelopen week dat zes miljoen Amerikanen het afgelopen jaar in totaal 37 miljard dollar giften in natura van de belasting hebben afgetrokken.


Het bedrag was hoger dan verwacht, waarschijnlijk omdat belastingplichtigen de waarde van de geschonken goederen hebben overdreven in de hoop meer te kunnen aftrekken. "Een hoop rijke mensen claimen nog rijkere aftrekposten," aldus voormalig IRS-hoofd Don Alexander.

 


Bijna 14 miljard dollar werd geschonken in de vorm van aandelen. Donaties in de vorm van onroerend goed staan op plaats twee met 5,9 miljard dollar. Er werd voor 5,8 miljard kleding weggegeven door Amerikaanse burgers. Als al deze giften belast zouden zijn in het 35%-tarief zou dat de schatkist 13 miljard dollar hebben opgeleverd.

 


Het IRS-rapport zou invloed kunnen hebben op nieuwe wetgeving die op dit moment in Washington in de maak is. De laatste jaren wordt van overheidszijde getracht het misbruik van non-profits in te dammen.