Amerikaanse rijken gaven minder in 2005

28 februari 2006
Nieuws | | Filantropen

Enkele dagen terug publiceerde de gezaghebbende Chronicle of Philanthropy haar jaarlijkse lijst met grootste gevers. Opvallend: de top-60 gaf gezamenlijk in 2005 nog niet de helft van het bedrag dat in 2004 ter beschikking werd gesteld aan de goede zaak. En voor het eerst sinds 1998 oversteeg geen enkele private gever de magische grens van 1 miljard dollar.

Nummer 1 op de lijst is Cordelia Scaife May. Zij erfde in 2005 een groot bankfortuin en zegde 404 miljoen dollar toe aan haar eigen vermogensfonds: the Colcom Foundation. Vorig jaar bezette het echtpaar Bill en Melinda Gates de eerste plaats op de Chronicle-ranglijst. De Microsoft-oprichter doet het nog steeds goed met een tweede plaats en een gift van 320 miljoen aan de Bill and Melinda Gates Foundation.

Andere bekende namen die hoog figureren in de lijst zijn onder andere die van George Soros, Oracle-oprichter Larry Ellison, olietelg David Rockefeller en die van de burgemeester van New York, Michael Bloomberg. De laatste gaf in 2005 een bedrag van 144 miljoen dollar weg.

Waaraan kwamen de door de grootgevers geschonken bedragen ten goede? Ook dat zocht de Chronicle of Philanthropy uit. Hoger onderwijs ontving het grootste aantal giften – 44 – op enige afstand gevolgd door 18 giften aan ziekenhuizen. Bijna tweederde van al het door de top-60 gegeven geld ging echter naar nationaal opererende vermogensfondsen met een brede doelstelling.

De mediaan van het door de zestig grootgevers weggegeven geld lag op 32,5 miljoen dollar. De helft gaf meer weg, de andere helft minder. Buitengewoon opvallend is dat in totaal door de grootste gevers ‘slechts’ 4,3 miljard dollar is geschonken. Ter vergelijking: in 2004 werd nog 10 miljard door grootgevers weggegeven. De Chronicle noemt de stagnerende aandelenmarkt en een steeds kritischer benadering van goede doelen en vermogensfondsen als de belangrijkste reden voor het enigszins opdrogen van de mega-giften in 2005.