Amerikaanse bedrijfsfilantropie op retour in 2004

8 september 2005
Nieuws | | Vermogensfondsen

Een recent onderzoek van het Committee to Encourage Corporate Philanthropy laat zien dat Amerikaanse bedrijven in 2004 per werknemer minder weggaven aan de goede zaak. De onderzoekers legde 71 grote bedrijven en bedrijfsfondsen onder het vergrootglas, die samen 7,56 miljard dollar wegschonken.

 

Het onderzoek bracht zowel geldgiften als immateriele giften in kaart. De mediaan (gecorrigeerd voor een paar buitenproportionele uitschieters naar boven) van de door de onderzochte bedrijven weggegeven bedragen lag op 31 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 35,72 miljoen dollar. Ook de mediaan van het per werknemer weggegeven bedrag daalde. Per hoofd werd het afgelopen jaar 633 dollar weggegeven, 91 dollar minder dan in 2003.

 

Andere opvallende conclusies: er werd voornamelijk gegeven aan projecten in gezondheidszorg en onderwijs. Door 56 van de 71 onderzochte bedrijven werd in 2004 bovendien een kleine 200 miljoen dollar gedoneerd in het kader van de tsunami. Ongeveer 80% van de bedrijven heeft bovendien een nationaal vrijwilligersprogramma. De helft van de onderzochte bedrijven houdt er internationale programma's op na.