Amendement-Irrgang geen uitgemaakte zaak voor senaat

17 februari 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (17 februari) – Het wetsvoorstel van SP’er Wouter Irrgang, waarin wordt bepaald hoeveel commissariaten iemand mag hebben, roept in de Eerste Kamer weerstand op. De senaatsfracties van CDA en VVD zijn er faliekant tegen dat er een wet komt die zegt iemand maximaal vijf toezichthoudende functies mag bekleden bij ondernemingen en non-profitorganisaties van een bepaalde omvang.


Uit een rondgang die Het Financieele Dagblad langs de Eerste Kamerfracties blijkt dat er zich een meerderheid aftekent die geen heil ziet in een dergelijke bepaling. Ze willen dat hij geschrapt wordt voordat de senaat instemt met een wetsvoorstel van justitieminister Ernst Hirsch Ballin over bestuur en toezicht in vennootschappen.


Gevolgen voor non-profitorganisaties

Het amendement bepaalt ook dat uitvoerende bestuurders maximaal twee toezichthoudende functies mogen hebben. De CDA- en VVD-fractie stemden in de Tweede Kamer daartegen. CDA-senator Hans Franken noemt de regel in het FD “veel te stringent”. Zoals eerder werd gedaan in FM Weekly, spreekt ook hij de vrees uit dat veelgevraagde commissarissen niet langer beschikbaar zullen zijn voor toezichthoudende functies bij kleinere bedrijven en non-profitorganisaties. Ook verwacht hij dat ze een hogere beloning zullen bedingen.


Straf op vrijwilligerswerk

Franken dringt aan op een novelle, een wetswijziging die het amendement-Irrgang ongedaan maakt. ‘Er wordt een straf op vrijwilligerswerk gezet’, aldus de senator in de zakenkrant. ‘Onze fractie neemt dit zeer hoog op. Dat moet de minister goed begrijpen.’

De VVD ondersteunt de novelle van Franken. Kamerlid Liesbeth Kneppers-Heynert liet al weten dat ze tegen het wetsvoorstel zou stemmen als de novelle er niet komt. VVD en CDA hebben 35 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.