Toon alles (1)

Nieuwe campagne: Als ik de kans krijg…

1 oktober 2017, 10:00
De nieuwe campagne van NSGK: Als ik de kans krijg...
De nieuwe campagne van NSGK: Als ik de kans krijg...
‘Als ik de kans krijg' is het motto van de nieuwe, landelijke campagne van NSGK. De campagne laat zien dat kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen, als we een beetje meer rekening met hen houden. Bijvoorbeeld door sportfaciliteiten toegankelijk te maken. En door kinderen met een handicap niet bij voorbaat buiten te sluiten, maar te kijken naar wat ze wél kunnen.
 
NSGK-directeur Henk-Willem Laan: ‘Kinderen met een handicap worden vaak buitengesloten. Ze kunnen niet meespelen in de speeltuin, omdat ze daar met hun rolstoel niet in kunnen, ze gaan vaak naar een aparte school, ze sporten bij een aparte sportclub. Dat komt niet door hun handicap, maar door de manier waarop wij de samenleving hebben ingericht. Dat moet veranderen; kinderen en jongeren met een handicap hebben het recht om mee te doen. Dat staat ook zo in het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap, dat sinds vorig jaar van kracht is in Nederland. Dat verdrag maakt gelijke kansen voor mensen met een handicap tot een mensenrecht. Mensen met een handicap hebben bijvoorbeeld het recht om naar een gewone school te gaan of het openbaar vervoer te gebruiken, net als ieder ander.’
 
Petitie
De NSGK-campagne omvat daarom een petitie die de overheid oproept op om het VN-verdrag snel uit te voeren. Henk-Willem Laan: ‘Nederland is al tien jaar met dit verdrag bezig en er zijn nog steeds geen concrete stappen gezet. Dat moet nu snel gebeuren, om te voorkomen dat kinderen met een beperking op een zijspoor belanden. Want zeg nou zelf: daarmee zouden we onszelf als samenleving toch enorm tekortdoen?’ De petitie kan worden ondertekend op www.alsikdekanskrijg.nl.
 
gerelateerde items