Alpe d'HuZes levert mogelijk 65 procent minder op

6 mei 2014, 06:00
Alpe d'HuZes levert mogelijk 65 procent minder op
Alpe d'HuZes levert mogelijk 65 procent minder op
Een maand voor de beklimming van de Franse berg is er 6,1 miljoen euro aan donaties toegezegd voor Alpe d'HuZes. Het lijkt er dus op dat de opbrengst dit jaar veel minder zal zijn dan in 2013, toen 29 miljoen voor kankeronderzoek werd opgehaald.

Het AD meldt dat na de ophef rond oprichter Coen van Veenendaal duizenden fietsers en donateurs Alpe d'HuZes de rug toekeerden. Bij het sluiten van de officiële inschrijftermijn in november was nog niet de helft van het aantal deelnemers van 2013 - toen fietsten 7.800 mensen - geboekt. Het tweedaagse evenement werd daarom teruggebracht tot een dag. Op 5 juni gaan 5.000 mensen zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez op fietsen.

2013 wordt niet geëvenaard
Deze 5000 deelnemers aan Alpe d'HuZes 2014 zouden 18,1 miljoen euro moeten ophalen als ze het bedrag van vorig jaar willen evenaren. Dat gaat niet lukken, beseft voorzitter Johan van der Waal van de organiserende stichting. Hij durft niet te voorspellen wat uiteindelijk de opbrengst wordt. In andere jaren kwam de helft van het geld in de laatste maand binnen, maar afgelopen week kwam er 'slechts' 3 ton bij.

‘Blij met tien miljoen’
Van der Waal hoopt uiteindelijk boven de 10 miljoen euro uit te komen. 'Met 10 miljoen euro mogen we blij zijn', zegt deelnemer Patrick Hetem tegen het AD. 'Ik vind het niet zo gek. Fondswerving gaat moeilijker gezien alle commotie. Ik doe mee met een groot team van 30 man. Iedereen probeert 2.500 euro bijeen te krijgen, maar dat lukt niet altijd.'  

(Bron: AD)
gerelateerde items