Alfred Balm: delen is onderdeel van het leven

17 november 2011
Nieuws | | Filantropen

AMSTERDAM (17 november) - Oliemiljardair en filantroop Alfred Balm hoopt met een gastcolumn in The Calgary Herald duidelijk te maken dat filantropie meer is dan het doneren van grote sommen geld. Onze jeugd moet worden geleerd dat delen onderdeel is van het leven. 


"Het gaat niet om de enorme grote donaties van de superrijken, filantropie gaat om de hulp aan onze naasten in nood", schrijft Balm. "Forbes Magazine meldde onlangs dat Canada het beste land is als het gaat om zakendoen. Een succesvol en dynamische stad als Calgary trekt daarom mensen aan die hun leefomstandigheden willen verbeteren. Dat lukt niet altijd en het resultaat is verborgen armoede. Gelukkig is er een leger aan vrijwilligers werkzaam in de stad en elk van die vrijwilligers is een grotere filantroop dan ik ooit zal zijn. Ik kan een cheque uitschrijven voor gratis maaltijden tijdens Thanksgiving, maar belangrijker dan die maaltijden is behandeling met respect, behandeld worden als een mens."


Tsunami van nood

Balm: "Als we te maken krijgen met een grote ramp als een aardbeving of tsunami, worden de portemonnees getrokken, maar er een constante tsunami van nood die voor velen verborgen is. Filantropie betekent daarom niet veel geld en grote budgetten, het is een levensstijl. Een taak die meer geeft aan de gever dan de ontvanger."


Hongerwinter

Balm vindt dat de jeugd moet worden bijgebracht wat echte filantropie is: "We moeten onze jeugd leren dat, wat de toekomst ook mag brengen, een deel van hun tijd en geld zou naar mensen in nood moeten gaan." Zelf leerde hij die les toen hij nog in Nederland woonde. "Tijdens de Hongerwinter in bezet Nederland waren er twee jonge Joodse onderduikers bij mijn ouders. Het kleine beetje eten dat we hadden werd gedeeld en dat was een waardevolle les."


Oorlogsveteranen

De oorlog speelt nog steeds een rol in Balms leven en hij doet veel voor oorlogsveteranen. Zo is Balm bezig met het ontwikkelen van een betalingssysteem voor veteranen waardoor zij op iedere uitgave die ze doen, een korting krijgen. Ook richtte hij een fonds op voor families van soldaten die achterblijven.