Minister Ploumen ontvangt Aletta Jabobsprijs 2018

25 september 2017, 10:30
Minister Ploumen ontvangt de Aletta Jabobsprijs 2018.
Minister Ploumen ontvangt de Aletta Jabobsprijs 2018.
Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) krijgt de Aletta Jacobsprijs 2018. Zij ontvangt de prijs voor haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld, aldus de jury.
 
Volgens juryvoorzitter professor Janka Stoker 'loopt emancipatie als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen'. Zo wordt ze onder meer geëerd voor haar initiatief She Decides. Ze startte dat initiatief in januari, in reactie op het besluit op de Amerikaanse regering toen deze besloot programma’s voor gezinsplanning aan vrouwen in ontwikkelingslanden stop te zetten. Daardoor dreigt een pakket van zeshonderd miljoen dollar weg te vallen. Stoker: ‘Daarmee heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning - zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg - stop te zetten.’

Ploumen laat weten heel blij en vereerd met de onderscheiding te zijn. Ook premier Mark Rutte reageerde enthousiast via twitter: ‘Geweldig nieuws: Aletta Jacobsprijs voor Lilianne Ploumen als kampioen vrouwenrechten wereldwijd. Volkomen terecht. Gefeliciteerd!’.
 
De Aletta Jacobs Prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van emancipatie. De oud-ministers Neelie Kroes en Hedy d'Ancona en arabist Petra Stienen behoren tot de prijswinnaars. Ploumen krijgt de prijs op 8 maart uitgereikt in Groningen.
gerelateerde items