Alarmklok geluid over gebrek Britse allochtone charity-bestuurders

30 maart 2006
Nieuws | | Governance & Finance

Uit onderzoek van het magazine ThirdSector blijkt dat slechts één topbestuurder van de top-50 van Engelse goede doelen van allochtone afkomst is. Voor Turning Point-kopstuk Victor Adebowale reden om een diepgaand onderzoek en maatregelen te eisen van de brancheorganisties NCVO en Acevo.

De situatie is er ernstig genoeg voor, aldus Adebowale. “Er zijn organisaties die nog nooit een medewerker met een donkere huidskleur in het topkader hebben aangesteld en dat ook nooit zullen doen. Er wordt gesteld dat niet-blanke personen zich niet aanmelden, maar dat is een slap excuus. Ik zie het reële gevaar voor me dat we binnenkort zitten met een soort professionele apartheid. Ik hoop op een onderzoek en daaruit voorvloeiende nationale aanbevelingen.”

Stephen Bubb, voorman van brancheorganisatie Acevo, herkent het probleem. Maar hij verwacht dat binnenkort op een natuurlijke manier de scheve situatie zal worden weggewerkt. “Je ziet op dit moment dat er een grote groep niet-blanke medewerkers die zich door de rangen omhoog werkt. Op een recente training voor bestuurders was 30% van de deelnemers niet blank. Ik zie het niet zo somber in.”

Ook in Nederland is de ‘allochtone factor’ al een tijdje onderwerp van gesprek. Zo zal het onderwerp tijdens het aankomende Civil Society Congres besproken worden.