‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling onafhankelijk monitoren’

'Consumenten hebben amper keuzevrijheid, doordat alle voedingsproducenten veel zout, verzadigd vet en suiker verwerken in voedingsmiddelen.'
'Consumenten hebben amper keuzevrijheid, doordat alle voedingsproducenten veel zout, verzadigd vet en suiker verwerken in voedingsmiddelen.'
17 februari 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

De Hartstichting, Consumentenbond, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting roepen op tot onafhankelijke monitoring door het RIVM en de NVWA om te kunnen constateren welke stappen zijn gezet door de voedingsindustrie sinds invoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in januari 2014. De recente cijfers van de FNLI en het CBL bieden geen inzage in de mate waarin bewerkte voedingsmiddelen gezonder zijn geworden sinds de ondertekening van het Akkoord in januari 2014.
 
Onafhankelijke monitoring van productverbetering is van cruciaal belang. De infographic van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) bevat verouderde informatie. Daarom de oproep aan het RIVM en de NVWA om in 2016 een uitgebreide monitor uit te voeren zodat inzichtelijk wordt welke stappen daadwerkelijk zijn gezet sinds januari 2014.
 
Akkoord
Het Akkoord heeft tot doel het verlagen van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suikers in bewerkte voedingsmiddelen en is ondertekend door het Ministerie van Volksgezondheid en FNLI en CBL. Wat betreft de ambities, constateert zelfs de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, een onderdeel van het Akkoord, dat ‘de reductiestappen van de gemaakte afspraken, gerelateerd aan de doelstellingen van het Akkoord, niet erg ambitieus zijn’.
 
Urgentie geboden
Nederland kent zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte zoals hart- en vaatziekten, diabetes, chronische nierschade en kanker, gerelateerd aan voeding. In ons eten en drinken ligt een deel van de oorzaak: de meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel zout, verzadigd vet en suiker. Hier ligt dus ook de oplossing: verbetering van de productsamenstelling van bewerkte voedingsmiddelen. Hartstichting, Consumentenbond, Nederlandse Hypertensievereniging en Nierstichting vinden dat snelheid is geboden. Consumenten hebben amper keuzevrijheid, doordat alle voedingsproducenten (fabrikanten, horeca, catering) veel zout, verzadigd vet en suiker verwerken in voedingsmiddelen.
 
Lees ook ons statement over productverbetering.