Aids Fonds: bezuinigingen erger dan gedacht

15 december 2010
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (15 december) - Uit Kamervragen blijkt dat de bezuinigen op aidsbestrijding 11 miljoen hoger zijn dan Staatssecretaris Ben Knapen onlangs in zijn beleidsbrief aangaf, aldus het Aids Fonds.

Tijdens de besprekingen in de Tweede Kamer stonden het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! met een zwarte lijkwagen en een rode kist op Plein in Den Haag. De organisaties deden nogmaals een dringend beroep op de kamerleden om de voorgenomen bezuinigingen op aidsbestrijding ongedaan te maken.

In plaats van 71 miljoen wordt er volgens het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! 82 miljoen euro gekort op hiv- en aidsbestrijding. Op het Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria wordt 40 miljoen euro gekort. Het ministerie zal verder 10 miljoen euro bezuinigen op UNAIDS, de VN-organisatie die de strijd tegen aids coördineert; 4 miljoen euro op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en 17 miljoen euro op UNFPA. De laatstgenoemde VN-organisatie financiert onder meer condoomprogramma's en hiv-preventie voor kwetsbare groepen als jongeren, vrouwen en sekswerkers.

Veel Nederlanders willen niet dat er wordt bezuinigd op aidsbestrijding. Inmiddels zijn er bijna 77.000 steunbetuigingen ontvangen. Eerder lieten CEO's, bestuurders en wetenschappers via open brieven in het FD en de Volkskrant ook al weten dat zij vinden dat niet bezuinigd moet worden op de aidsbestrijding.